afm

Santander banka kažnjena zbog 'neodgovornog davanja kredita'

Autor: Biznis.ba
Santander banka kažnjena zbog 'neodgovornog davanja kredita'
Foto: X.com

Holandska Uprava za finansijska tržišta (AFM) kaznila je Santander banku sa oko 3,7 miliona eura zbog, kako su ustanovili, neodgovornog davanja kredita.

Kazna, izrečena 9. jula ove godine, ali objavljena u srijedu, zasnovana je na studiji od 10 dosijea iz 2021. godine.

Vlasti su zaključile da je Santander dobio premalo informacija o finansijskom položaju kupaca u 4 od 10 dosijea, ostavljajući dužnike ranjivim. To je za polovinu dalo neodgovoran kredit, dodali su iz AFM-a.

“Ovo je ozbiljno, jer SCF [Santander Consumer Finance] strukturno nije ispunio jednu od svojih najvažnijih obaveza prema svojim klijentima”, rekao je Jos Heuvelman, direktor AFM-a za nadzor.

“Na kraju krajeva, previsok kredit može ostaviti potrošačima premalo novca da plate svoje fiksne životne troškove”, dodao je.

Kreditni provajderi su obavezni da prikupljaju informacije o prihodima svojih klijenata, kao i određenim fiksnim troškovima, kako bi procijenili nivo rizika kredita.

“Kada davaoci kredita ne poštuju pravila, ne samo da su narušeni interesi potrošača, već se mogu narušiti i jednaki uslovi na tržištu kredita”, objašnjavaju iz AFM-a.

Ovo je drugi put da je Santander kažnjen zbog neodgovornog pozajmljivanja – 2019. godine banka je kažnjena sa oko 1,1 milion eura.

Prema AFM-u, Santander “preduzima mjere kako bi spriječio ponavljanje prekršaja u budućnosti”.