Smanjen obim kredita

Slovenačke banke godinu započele s nižim rastom dobiti

Autor: Biznis.ba
Slovenačke banke godinu započele s nižim rastom dobiti
Foto: Arhiv

Banke u Sloveniji ostvarile su u januaru 66,7 miliona eura dobiti prije oporezivanja, što je 65 procenata više nego u istom mjesecu prošle godine.

Čista dobit bila je 58,1 milion eura, odnosno 64 odsto više nego godinu dana ranije.

Banke su prošle godine ostvarile nešto manje od 1,1 milijardu eura čiste dobiti, što je 119 odsto više nego godinu dana ranije, prenosi Seebiz.

Istovremeno, neto kamate na razliku između kamate na kredite i novčane depozit su gotovo udvostručene, bruto prihodi banaka porasli su za 50 odsto, a neto prihodi za 106 procenata.

Bruto prihod banaka u januaru dostigao je 180,1 eura, što je 28 odsto više nego u januaru prošle godine. Neto dobit porasla je za 50 odsto na godišnjem nivou na 62,6 miliona eura. Troškovi poslovanja porasli su za 18 odsto na 117,5 miliona eura.

Obim bankarskih kredita nastavlja da se smanjuje, a međugodišnja dinamika opadanja blago je ojačala u januaru. Na kraju prvog mjeseca ove godine ukupna vrijednost kredita nebankarskom sektoru bila je 26,92 milijarde eura, što je za 2,9 odsto manje.

Vrijednost kredita stanovništva dodatno je porasla u januaru za 18,8 miliona eura na ukupno nešto više od 12,47 milijardi eura. To je 3,6 procenata više nego što je bilo u januaru prošle godine, čime je dinamika rasta u odnosu na 2023. godinu delimično ojačana.

Rast je prije svega rezultat procvata potrošačkih kredita, čija je ukupna vrednost bila 12,4 odsto viša na godišnjem nivou, dok su stambeni krediti zabilježili rast od 0,6 odsto godišnje, prenosi Capital.