Zbog eura

Srbija pokrenula diplomatske aktivnosti nakon odluke Centralne banke Kosovo

Autor: Biznis.ba
Srbija pokrenula diplomatske aktivnosti nakon odluke Centralne banke Kosovo
Foto: Centralna banka Republike Kosovo

Srbija je pokrenula niz diplomatskih aktivnosti nakon odluke Centralne banke Kosovo da će na Kosovu od 1. februara jedina dopuštena valuta biti euro, saopštio je direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković.

"Čim smo saznali za tu informaciju, krenuli smo s brojnim diplomatskim kontaktima, sastancima s nadležnim državnim organima, bankarskim sektorom, Poštanskom štedionicom, pravili smo važne analize", kazao je Petković.

Centralna banka Kosovo saopštila je da će od 1. februara u skladu s Ustavom Republike Kosovo i zakonom o centralnoj banci, jedina valuta u svim gotovinskim plaćanjima biti euro, a takva odluka isključuje dinar iz platnog prometa u većinski srpskim sredinama na Kosovu.

"Ja svakako očekujem da se ispuni ono što je Lajčak rekao, a to je da se nada rešenju koje se neće završiti negativnim posljedicama. To je izuzetno važno, jer ako Besnik Bislimi kaže da oni koji koriste dinar na Kosovu su prekršili zakona, pa kada već otvaraju pitanje valute na Kosovu, da otvorimo i pitanje statusa eura na prostoru Kosova", kazao je Petković te dodao kako Priština nikad nije potpisala sporazum s Europskom središnjem bakom pa zbog toga euro nije zakonsko sredstvo plaćanja na Kosovu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tijekom boravka u Davosu, gdje je sudjelovao na svjetskom ekonomskom forumu, o odluci Prištine o ukidanju dinara upoznao je predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen ali se ne nada da može bitno utjecati na takvu odluku.

"Nisam baš optimist po tom pitanju, zato što znam s kim imamo posla, ali da, rekao sam Ursuli von der Leyen, ona je žena koja to općenito poznaje, njen posao je da ulazi u svaki detalj, ali iskazao sam svoju ne samo nelagodu, već i strah zbog svega što neko priprema učiniti na Kosovu. I zamolio koliko je moguće da oni svim svojim snagama, svim svojim energijama, utječu kako se to ne bi dogodilo", rekao je Vučić za Radioteleviziju Srbije.

Na Kosovo su dinari posredstvom Trezora Srbije u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima i nakon ratnih sukoba 1999. godine.

No posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak se nada da primjena najavljene uredbe Centralne banke Kosova "neće dovesti do opasne situacije" te da će se naći rješenje "bez negativnih posljedica".

Međutim direktor Ureda za Kosovo Petar Petković u petak je kazao da je pokušaj ukidanja platnog prometa jedan od najtežih jednostranih poteza kosovskog premijera Albina Kurtija čiji je cilj egzodus srpskog naroda s Kosova.