Smanjenje poslovanja

Strah od američkih reakcija: Raiffeisen banka povlači oglase za radna mjesta u Rusiji

Autor: Biznis.ba
Strah od američkih reakcija: Raiffeisen banka povlači oglase za radna mjesta u Rusiji
Foto: Arhiv

Austrijska Raiffeisen banka saopćila je u utorak da zamjenjuje oglase za posao koji sadrže "obmanjujuće riječi" koje impliciraju da banka širi svoje poslovanje u Rusiji.

Banka je obećala smanjiti svoje poslovanje u Rusiji nakon invazije Moskve na Ukrajinu 2022., ali do sada nije prodala ili izdvojila svoju rusku jedinicu.

Financial Times je u utorak objavio da je pronašao desetine oglasa za poslove u Rusiji, hvaleći svoje planove rasta u zemlji.

U jednom od oglasa za posao stoji da banka "traži menadžera za klijente koji će privući nove klijente", prenosi SEEbiz.

"Citati iz oglasa za posao ne odražavaju mjere koje je do danas poduzela Raiffeisen Bank International kako bi smanjila svoje rusko poslovanje, niti odgovaraju daljnjim planovima za rusko poslovanje", stoji u saopćenju banke poslanom AFP-u.

"Mali broj oglasa za posao koji su sadržavali stare i obmanjujuće riječi su/bit će zamijenjeni." rekla je banka.

Raiffeisen Bank International je u svom godišnjem izvještaju za 2023. objavila da je ostvarila 2,4 milijarde eura (2,6 milijardi dolara) neto dobiti. U Rusiji je platio 464 miliona eura poreza na dobit.

Grupa je u decembru objavila sporazum s austrijskom građevinskom firmom Strabag, koji uključuje ruskog oligarha Olega Deripasku, koji je pod zapadnim sankcijama.

Dogovor o pokušaju povrata imovine zamrznute u Rusiji prije prodaje ili izdvajanja Raiffeisenbank Rusija privukao je pažnju američkih vlasti, pa se i ova priča o povlačenju oglasa tumači kao znak straha od daljnjih američkih poteza.