Povukli saglasnost

Sud u Sankt Petersburgu naredio oduzimanje imovine Deutsche Banka u Rusiji

Autor: Biznis.ba
Sud u Sankt Petersburgu naredio oduzimanje imovine Deutsche Banka u Rusiji
Agencije

Arbitražni sud u St. Petersburgu zamrznuo je sredstva nekoliko banaka u Rusiji, uključujući njemačke banke Deutsche Bank i Commerzbank, nakon što je zbog sankcija propala planirana izgradnja terminala za koju je garantovao Deutsche Bank.

Postupak je pokrenuo RusChimAllianz, podružnica Gazproma koja upravlja LNG terminalom na Baltičkom moru. Kompanija potražuje 239 miliona eura od Deutsche Banka, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.

Blokirana sredstva su vrijednosni papiri Deutsche Banka i drugih kompanija u kojima banka ima udjele, kao i nekretnine i novac na bankovnim računima. Ta sredstva predstavljaju samo dio sredstava banke u Rusiji.

Sud je već ranije zamrznuo račune i sredstva talijanske banke Unicredit u Rusiji. Drugi kreditori također su pogođeni ovom odlukom. Ovaj potez dolazi nakon što je otkazana gradnja terminala zbog uvođenja zapadnih sankcija Rusiji a za koje su banke finansijski garantovale, prenosi Hina.

RusChimAllianz također potražuje 444 miliona eura od Unicredita, pa je sud odlučio da se zamrznu sredstava banke od 463 miliona eura. RusChimAllianz je 2021. zaključio ugovor s njemačkom industrijskom grupacijom Linde i građevinskom kompanijom Renaissance Heavy Industries za gradnju terminala. RusChimAllianz navodno je unaprijed platio Lindeu.