Banke

Švedska snizila referentnu kamatnu stopu

Autor: Biznis.ba
Švedska snizila referentnu kamatnu stopu
Foto: Ilustracija

Švedska centralna banka (Riksbanka) snizila je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 3,5 posto, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Banka je navela da inflacija u Švedskoj i dalje pada u skladu sa zacrtanim ciljem i da je situacija generalno povoljna, tako da bi Riksbanka mogla dodatno smanjiti referentnu kamatnu stopu dva ili tri puta do kraja 2024. Taj scenario ipak mogu da ugroze prije svega geopolitički rizici.

"Inflacija i ekonomski izgledi su neizvjesni. Postoje rizici vezani, između ostalog, za geopolitičku situaciju, ekonomski razvoj u Švedskoj i ostatku svijeta i kurs krune, što bi moglo dovesti do drugačijeg razvoja inflacije, a samim tim i do promjene monetarne politike", navodi se u saopštenju Riksbanke.

Kreatori politike su primijetili da bi izgledi za privredni rast Švedske mogli biti slabiji nego što se očekivalo ranije ove godine. Ekonomija Švedske je, prema preliminarnim procjenama, u drugom tromesečju 2024. pala za 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, objavio je krajem jula švedski Zavod za statistiku (SCB).

Kako se navodi, kvartalni pad švedske privrede je prije svega posljedica loših rezultata u aprilu.

Na međugodišnjem nivou ekonomija Švedske je stagnirala u odnosu na drugi kvartal 2023. godine. Ovi rezultati su nepovoljniji u odnosu na podatke iz prvog tromjesečja ove godine, kada je zabilježen kako kvartalni, tako i međugodišnji rast švedske privrede za po 0,7 posto.