rješavanje problema

UBS izdvojio više od 800 miliona eura za ulagače

Autor: Biznis.ba
UBS izdvojio više od 800 miliona eura za ulagače
Foto: X

UBS će izdvojiti oko 840,33 miliona eura za otplatu ulagačima u fondove Credit Suissea koji su bili povezani s propalom firmom za finansiranje opskrbnog lanca Greensill Capital, to je 90 posto onoga što im se duguje.

Banka nastoji riješiti probleme koje je naslijedila kada je kupila Credit Suisse prošle godine. Među njima je bio gubitak od 1,68 milijardi eura zbog kolapsa fondova za financiranje opskrbnog lanca od 9,33 milijarde dolara povezanih s Greensillom.

Ugovori o finansiranju opskrbnog lanca, prikazani kao niskorizični, omogućili su firmama da dobiju gotovinu od banaka i fondova kao što je Greensill Capital za plaćanje dobavljačima.

UBS je rekao da su Credit Suisse Supply Chain Finance Funds dali ponudu za otkup udjela u fondu od investitora.

“Ulagači u fondove koji odluče prihvatiti ponudu dobit će iznos od 90 posto neto vrijednosti imovine utvrđene 25. veljače 2021., umanjeno za sve isplate koje su dobili od tada, putem novoosnovanih podfondova”, dodao je UBS, prenose Financije hr.

Credit Suisse je već vratio dio sredstava, iako su oko 2,33 milijarde eura nepodmirene, prenosi Reuters.

Iznos koji banka planira dati ulagačima bit će izdvojen iz 3.73 milijarde eura koje je ostavila za potencijalne parnice i regulatorne troškove kada je preuzela Credit Suisse. Iz UBS-a su priopćili da zbog toga ne očekuju da će ova ponuda imati značajan učinak na njihove finansijske rezultate.