u drugom kvartalu

UBS ostvario dobit od 1,14 milijardi dolara, nadmašio očekivanja

Autor: Biznis.ba
UBS ostvario dobit od 1,14 milijardi dolara, nadmašio očekivanja
Foto: Unsplash

Švicarski bankarski div UBS u srijedu je srušio očekivanja neto dobiti za drugo tromjesečje, a poticaj su dali prihodi narasli u njegovim odjelima za globalno upravljanje imovinom i investicijskim bankama.

Neto dobit koja se može pripisati dioničarima iznosila je 1,136 milijardi dolara za to razdoblje, u odnosu na konsenzusnu prognozu koju je sastavila kompanija od 528 miliona dolara.

Dobit je ipak bila niža od 1,755 dolara prijavljenih u prvom kvartalu, kao što su očekivali analitičari.

Prihod grupe također je premašio predviđanja u drugom tromjesečju, dostigavši 11,904 milijarde dolara u odnosu na LSEG-ovu anketu od 11,522 milijarde dolara.

U bančinoj jedinici za globalno upravljanje imovinom, prihodi su porasli za 15% na 6,053 milijarde dolara, za što je UBS rekao da je najvećim dijelom posljedica konsolidacije Credit Suisse. Prihod u jedinici investicijske banke skočio je 38% na 2,803 milijarde dolara.

U svojim izgledima, UBS je rekao da su makroekonomski izgledi "i dalje zamagljeni tekućim sukobima, drugim geopolitičkim napetostima i nadolazećim izborima u SAD-u".

Dodalo se: "Očekujemo da će te nesigurnosti potrajati u doglednoj budućnosti i vjerojatno će dovesti do veće volatilnosti tržišta u usporedbi s prvom polovicom godine."

UBS se vratio na dobit u prvom tromjesečju nakon dva tromjesečna gubitka, ali je upozorio da će njegov neto prihod od kamata pasti i u globalnom upravljanju imovinom i u odjelima osobnog i korporativnog bankarstva, prenosi SEEbiz.

Prošlo je više od godinu dana otkako je UBS službeno preuzeo Credit Suisse, pokrenuvši golemi proces integracije i stvorivši moć upravljanja bogatstvom. UBS je početkom srpnja priopćio da je proces spajanja dovršen i da Credit Suisse — švicarska banka koja je spektakularno propala u martu 2023. nakon godina financijskih skandala — više ne postoji kao zasebni subjekt.