švicarska

UBS preuzeo Credit Suisse: Finma potvrdila očuvanje konkurencije

Autor: Biznis.ba
UBS preuzeo Credit Suisse: Finma potvrdila očuvanje konkurencije
Foto: Agencije

Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski finansijski regulator Finma.

Prošlogodišnje spajanje dviju najvećih banaka u Švicarskoj otvorilo je različita pitanja u vezi s očuvanjem konkurentnosti na švicarskom financijskom tržištu, budući da je ojačana banka prilično velika u odnosu na veličinu švicarskog gospodarstva, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Iz Finme su danas priopćili da su dovršili postupak utvrđivanja utjecaja na konkurentnost u predmetu, te pripojenoj banci nisu postavljali nikakve dodatne uvjete.

"Finma je zaključila da spajanje UBS-a i Credit Suissea neće eliminirati učinkovitu konkurenciju ni u jednom tržišnom segmentu", rekao je regulator koji je već odobrio preuzimanje vrijedno 3,25 milijardi dolara u ožujku 2023. godine.

Prema Finmi, spajanje je bilo u interesu vjerovnika, a također je bilo nužno kako bi se spriječila velika šteta švicarskom i međunarodnim financijskim tržištima, prenosi SEEbiz.

UBS je danas objavio da je primio na znanje odluku regulatora. Kako su najavili, nastavit će se fokusirati na promicanje "živog, konkurentnog i pravednog okruženja", ispunit će integracijske planove i "ostati stup ekonomske podrške u Švicarskoj i svim zajednicama u kojima živimo i radimo".

Credit Suisse posljednjih godina potresaju brojni skandali, uključujući optužbe za pranje novca, a u ožujku prošle godine banka se našla pod pritiskom kada je kolaps dviju regionalnih američkih banaka, SVB i Signature, uzdrmao tržišta. Njezine su dionice pretrpjele velike padove, a većinski vlasnik banke, Saudijska narodna banka, odbila je daljnje financijske injekcije.

Credit Suisse se smatra jednom od oko 30 banaka u svijetu koje se smatraju prevelikima da bi propale zbog njihove važnosti za međunarodni bankarski sustav.

Nakon intervencije švicarske vlade, UBS je najavio da će isti mjesec preuzeti znatno oslabljenu banku. Pravno je dovršila preuzimanje lani u junu.