Iznenađujući potez

UniCredit preuzima udio u Commerzbanku, podstičući razgovore o povezivanju

Autor: Biznis.ba
UniCredit preuzima udio u Commerzbanku, podstičući razgovore o povezivanju
Foto: X.com

Dionice Commerzbanke porasle su u srijedu nakon što je italijanska banka UniCredit kupila devet posto udjela u drugom najvećem njemačkom zajmodavcu, od čega polovinu od njemačke države, što je podstaklo spekulacije o potencijalnom preuzimanju.


Druga po veličini italijanska banka platila je oko 1,4 milijarde eura (1,5 milijardi dolara) za kupovinu.

Polovinu dionica prodala je njemačka finansijska agencija, koja je počela da smanjuje udio koji je kupila u Commerzbanku tokom finansijske krize, a ostatak je kupljen na otvorenom tržištu.

UniCredit je nagovijestio da želi povećati svoj udio, rekavši da će tražiti dozvolu od regulatora da proširi svoj udio iznad određenog nivoa u Commerzbanku "ako i kada bude potrebno".

Italijanska banka je saopćila da će se sarađivati ​​s njemačkim kreditorom "kako bi istražili mogućnosti stvaranja vrijednosti za sve dioničare u obje banke".

Iznenađujući potez povećao je dionice Commerzbanke za više od 16 posto na Frankfurtskoj berzi i obnovio spekulacije da banka sa sjedištem u Milanu razmišlja o preuzimanju njemačkog kreditora.

Dionice UniCredita porasle su za oko 0,7 posto u Milanu.

Italijanska banka je navodno razmišljala o pokušaju preuzimanja Commerzbanke 2019. godine, kada je njemački zajmodavac razgovarao o potencijalnom spajanju s rivalom Deutsche Bank.