Trajni revolving fond

Union banka i Ministarstvo energetike: Preko million KM za domaće kompanije

Autor: Biznis.ba
Union banka i Ministarstvo energetike: Preko million KM za domaće kompanije
Foto: Union Banka

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će iz Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2023. godinu dodijeliti sredstva privrednim društvima „Gradel“ d.o.o. Drvar i „Arox proizvodnja“ d.o.o. Ljubuški.

Sredstva se dodjeljuju za ulaganje u imovinu, nabavku osnovnih sredstava i opreme direktno uključene u proces proizvodnje, modernizaciju tehnoloških procesa, kao i za realizaciju projekta korištenja obnovljivih izvora energije - za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, čime Ministarstvo potpomaže razvoj domaćih kompanija.

Precizirano je da će, na osnovu zahtijevanih iznosa sredstava, privrednom društvu iz Drvara biti dodijeljeno 875.000 KM, a iz Ljubuškog 140.000 KM.

- Prilikom razmatranja zahtjeva, Union banka d.d. Sarajevo je izvršila ocjenu boniteta i ponuđenog kolaterala navedenih privrednih društava, te na osnovu dostavljene dokumentacije pozitivno ocijenila navedene zahtjeve. Nakon toga je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Ministarstva, dala saglasnost za davanje sredstava ovim firmama.