direktor francuske banke

Villeroy: ECB će vjerovatno smanjiti kamatne stope 17. oktobra

Autor: Biznis.ba
Villeroy: ECB će vjerovatno smanjiti kamatne stope 17. oktobra
Foto: Unsplash

Evropska centralna banka (ECB) vjerovatno će smanjiti kamatne stope 17. oktobra jer je ekonomski rast slab i povećava rizik da će inflacija premašiti ciljanih dva posto, izjavio je direktor francuske centralne banke Francois Villeroy de Galhau za italijanske novine.

ECB je ove godine već dva puta smanjila stope s rekordnih visina, a tržišta sada očekuju još brže ublažavanje politike s potezima u novembru i decembru koji su u potpunosti uračunati jer inflatorni pritisci popuštaju brže nego što su tvorci politike očekivali.

- Da, vrlo vjerovatno - izjavio je Villeroy za La Repubblicu kada su ga upitali dolazi li smanjenje ovog mjeseca.

- U posljednje dvije godine naš glavni rizik bio je premašiti cilj od dva posto. Sada također moramo obratiti pažnju na suprotni rizik, da ne postignemo cilj zbog slabog rasta i preduge restriktivne monetarne politike - izjavio je Villeroy u ponedjeljak.

Predsjednica ECB Christine Lagarde prošle je sedmice dala najsnažniji nagovještaj da dolazi smanjenje kamatnih stopa u oktobru i tvorci politike otada stoje iza nje.

Villeroy je predvidio daljnje smanjenje kamatne stope na depozite od 3,5 posto iduće godine i kazao je da bi se ECB trebala vratiti na "neutralnu" stopu, koja niti usporava niti podstiče rast, negdje u 2025. godini

- Ako iduće godine budemo održivo na inflaciji od dva posto i uz još slabe izglede za rast u Evropi, neće biti razloga da naša monetarna politika ostane restriktivna, a naše stope iznad neutralne kamatne stope - kazao je Villeroy.

Nije procijenio neutralnu stopu, ali je kazao da je tržišta procjenjuju na oko dva posto, što bi značilo još šest smanjenja dotada, uključujući još dva ove godine i četiri 2025., ako ECB nastavi svoju praksu povećanja od 25 baznih bodova.

Dok su cijene nafte prošle sedmice porasle zbog previranja na Bliskom istoku, Villeroy je kazao da je ECB sklona gledati dalje od takvih šokova, pod uslovom da su privremeni i da ne utiču na temeljne cijene.

-Pobjeda protiv inflacije je na vidiku, ali to nije razlog da postanete samozadovoljni i opustite se na unaprijed zadanom kursu - dodao je Villeroy, prenosi Reuters.