i prije septembra

Wall Street pojačava pritisak na Fed da agresivnije snizi kamatne stope

Autor: Biznis.ba
Wall Street pojačava pritisak na Fed da agresivnije snizi kamatne stope
Foto: Arhiv

Pritisak na Federalne rezerve da smanje stope raste nakon velikih rasprodaja na Wall Streetu i razočaravajućeg izvještaja o zapošljavanju koje je potaknulo strahove od recesije.

Trgovci se sada klade da će Fed djelovati agresivnije u preostalim mjesecima 2024.

Očekuju smanjenje stope od pola posto u septembru i novembru te još jedno smanjenje od četvrtine boda u prosincu. Prethodno su trgovci očekivali smanjenje od dvije četvrtine boda do kraja ove godine.

Glavni ekonomist JPMorgana Michael Feroli sugerira da čak postoji sve veći argument za smanjenje stope prije sljedećeg planiranog sastanka o politici 17. i 18. septembra.

Postoji "snažan razlog za djelovanje prije septembra", rekao je u bilješci istraživanja, prenosi Yahoo! Finance.

Čini se da je Fed "materijalno iza krivulje", dodao je Feroli, koji očekuje smanjenje od 50 baznih bodova na sastanku u septembru nakon čega slijedi još jedno smanjenje od 50 baznih bodova u novembru.

Wilmer Stith, upravitelj portfelja obveznica za Wilmington Trust., ne očekuje smanjenje izvan redovito zakazanog sastanka jer bi to moglo prestrašiti ulagače. Obično Fed takve poteze čuva za vrijeme ekstremne krize.

“Ako stvari nastave padati iz kreveta brzinom kojom se čini da padaju, sve je moguće,” rekao je Stith, “ali mislim da je malo vjerovatno da će se pomaknuti jer mislim da će to samo unijeti više straha kod investitora.", prenosi SEEbiz.

Smanjenje od 50 baznih bodova moglo bi biti razuman ishod za septembar, dodao je, ali to ovisi o podacima koji izađu od sada do tada.

"Ne mislim da smo na tački u kojoj Fed mora ući i hitno sniziti kamatne stope unutar sastanka", rekao je za Yahoo Finance Brian Rehling, voditelj globalne strategije za fiksni prihod Wells Farga.

No, "možda dođemo do te tačke" da se "nešto pokvari, ako se nešto brže kvari", ali "danas nas nema".

Predsjednik Fed-a Jay Powell odbacio je ideju smanjenja od 50 baznih bodova kada su ga pitali o tome na konferenciji za novinare prošle srijede, što je zvučalo kao da je smanjenje od 25 baznih bodova vjerovatnije u septembru ako Fed odluči djelovati.

"Ne želim biti baš specifičan o tome što ćemo učiniti, ali to nije nešto o čemu trenutno razmišljamo", rekao je Powell na konferenciji za novinare.

"Naravno da do danas nismo donijeli nikakve odluke."

Powell će imati još jednu priliku da iznese svoja razmišljanja o putu monetarne politike kada za otprilike dvije sedmice održi govor na godišnjem sastanku Feda u Jackson Holeu, Wyo.

Pritisak na Fed prvi put se pojačao prošlog petka s novim znakovima zahlađenja tržišta rada.

Podaci Ureda za statistiku rada objavljeni u petak pokazuju da je američka ekonomija u julu dodalo 114.000 radnih mjesta koja se ne bave poljoprivredom, što je manje od 175.000 koliko su očekivali ekonomisti. Stopa nezaposlenosti porasla je na 4,3% — najvišu razinu od oktobra 2021.

Novi brojevi pojačali su zabrinutost među nekim promatračima Fed-a da je centralna banka trebala odlučiti na svom sastanku od 30. do 31. jula sniziti stope po prvi put u četiri godine - kako bi preduhitrila usporavanje američke ekonomije prije nego što upadne u recesiju.

Kreatori politike odlučili su umjesto toga zadržati stope na najvišoj razini u 23 godine.

Stith je rekao da ne misli da izvješće o radnim mjestima nagovještava recesiju, ali trgovci nisu uračunali usporavanje ekonomije - što objašnjava dio prodaje na Wall Streetu dok se pozicije povlače.

Jedan dužnosnik Feda, predsjednik Chicago Feda Austan Goolsbee, rekao je u petak za Bloomberg da centralna banka neće pretjerano reagirati na jedan izvještaj i da će kreatori politike dobiti mnogo podataka prije sljedećeg sastanka Feda.