moguća prijetnja

Zvaničnik ECB: Neregulisano bankarstvo moglo bi ugroziti finansijsku stabilnost

Autor: Biznis.ba
Zvaničnik ECB: Neregulisano bankarstvo moglo bi ugroziti finansijsku stabilnost
Foto: ECB

U intervjuu za Financial Times, Elizabeth McCaul je rekla da je rast poslovanja hedž fondova, privatnih davalaca kredita i drugih izvora finansiranja izvan regulisanog bankarskog sistema najveća prijetnja evropskom finansijskom pejzažu.

“Sigurno postoje svjetla koja nas upozoravaju na opasnost. Najčešće je područje u kojem vjerovatno imamo najmanju vidljivost i mogućnost djelovanja – to je tržište nebankarskih finansijskih posrednika”, kazala je.

U tekstu se navode podaci Evropske komisije koji pokazuju da su nebankarske organizacije u Evropskoj uniji, koje se često nazivaju “bankama u sjenci”, prošle godine držale imovinu vrijednu 46 biliona dolara, u poređenju sa 41,1 bilionom dolara kod regularnih zajmodavaca.

Podaci Odbora za finansijsku stabilnost ECB-a pokazuju da su ove grupe držale 218 biliona dolara u 2022. godini, ili nešto manje od polovine svjetske finansijske imovine.

Rast ove industrije od globalne finansijske krize bio je “vanredan” i “nešto što nas uvijek brine”, dodala je Mekaul.

„To je izvan bankarskog nadzornog i regulatornog perimetra“, rekla je ona, napominjući da maglovite veze između sektora i banaka putem repo ugovora, kreditnih linija ili derivata izazivaju zabrinutost oko toga u šta se to „prevodi za sistemske rizike“.

Njeni komentari uslijedili su nakon primjedbi predsjedavajućeg Evropskog bankarskog tijela Hozea Manuela Kampe, koji kaže da nadzorna grupa razmatra zahtjeve za izvještavanje o nebankarskim finansijskim institucijama.

Kampa je rekao da brzo širenje sektora predstavlja nedostatak transparentnosti i potencijal za probleme koji bi se mogli uvući na šira finansijska tržišta.

“Mislim da ćemo, dok budemo mapirali to područje, imati poteškoća u identifikaciji informacija”, rekao je Kampa. “Bit će crnih rupa jer u ovoj fazi ne postoje regulatorni zahtjevi za izvještavanje.”

Regulatori već neko vrijeme povećavaju fokus na sektor pozajmljivanja u sjenci, tradicionalne finansijske institucije koje se ponašaju kao neobanke, prenosi Investitor me.

„Izgleda da je otvoreno bankarstvo spremno da transformiše finansijske usluge u Sjedinjenim Državama, a pristup, za razliku od onoga što je viđeno u Evropi, je vođen tržištem, a ne vladama“, navodi se u tekstu FT-a. „Niz najava je poslužio da se istaknu digitalne inovacije koje mijenjaju načine na koje se novčani računi mogu otvoriti i udružiti s drugim ponudama koje nadilaze direktan depozit.”