S&P 500 pao 1%

Američki indeksi nepromijenjeni

Autor: Biznis.ba
Američki indeksi nepromijenjeni
Foto: Unsplash

Američki indeksi u ponedjeljak su bili nepromijenjeni jer je još jedno povećanje obvezničkih prinosa spriječilo ulagače u velikim kupnjama ili prodajama uoči ključnih podataka o inflaciji u SAD-u.

Dow Jones Industrial Average bio je neznatno viši. S&P 500 i Nasdaq Composite porasli su 0,03% odnosno 0,1%.

Dionice Tesle porasle su za 5% nakon što je izvršni direktor Elon Musk rekao da će robotaxi tvrtke biti predstavljen početkom augusta. 

Široki tržišni dobici su držani pod kontrolom kako su prinosi državnih obveznica rasli. Referentni prinos 10-godišnjih obveznica popeo se za 5 baznih bodova na 4,43%, prenosi SEEbiz. 

Za dodatnu jasnoću o tome koliko je uspješna bila borba Federalnih rezervi protiv inflacije, ulagači s nestrpljenjem čekaju očitanja indeksa potrošačkih i proizvođačkih cijena za ožujak kasnije ove sedmice.

CPI broj za mart  također se pažljivo prati kako bi se procijenilo kada će centralna banka početi snižavati kamatne stope.

Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekuju da će se CPI broj, koji bi trebao biti objavljen u srijedu ujutro, povećati 0,3% prošlog mjeseca i 3,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Dow je prošle sedmice imao najlošiju sedmičnu izvedbu od marta 2023. S&P 500 pao je gotovo 1% tokom tog perioda, što je njegov najveći sedmični gubitak od početka januara.