wall street

Američki indeksi pali

Autor: Biznis.ba
Američki indeksi pali
Foto: Bloomberg

Američki indeksi pali su u srijedu jer je zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u maju izazvao zabrinutost zbog tvrdoglave inflacije, što ukazuje da centralna banka možda neće uskoro smanjiti kamatne stope.

Dow Jones Industrial Average pao je 201,95 bodova, ili 0,51%, zatvorivši se na 39.671,04. Bila je to najgora sesija indeksa 30 dionica u maju. S&P 500 izgubio je 0,27% na 5.307,01, a Nasdaq Composite pao je 0,18% na 16.801,54.

Zapisnik s političkog sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište od 30. aprila do 1. maja objavljen u srijedu navodi nedostatak napretka u posljednjih nekoliko mjeseci prema nižoj inflaciji. Zapisnik je također pokazao da su "razni sudionici" raspravljali o spremnosti da povećaju stope ako se inflacija ne nastavi spuštati prema cilju od 2%.

Ulagači su također s nestrpljenjem očekivali objavu Nvidijinog najnovijeg izvještaja o zaradi, prenosi SEEbiz. Proizvođač čipova pao je 0,5% u srijedu uoči svojih kvartalnih rezultata zarade nakon zvona. Analitičari očekuju još jedan snažan kvartal od proizvođača čipova. Podaci LSEG-a pokazuju da su konsenzusne procjene zarade po dionici i prihoda porasle za 400% odnosno 240% na godišnjem nivou.

Objava zarade proizvođača čipova "postala je jedan od najvažnijih događaja u makro kalendaru", prema strategu Deutsche Bank Henryju Allenu.

Allen je primijetio da je dan nakon Nvidijinog posljednjeg izvještaja o zaradi u februaru. S&P 500 skočio više od 2% sljedeći dan, bilježeći svoje najbolje dnevne rezultate u više od godinu dana.

Ulagači će pozorno pratiti izvještaj tražeći naznake o tome može li se ovogodišnji tehnološki uspon nastaviti. Tehnološki težak Nasdaq Composite skočio je gotovo 12% na rekordno visok nivo do danas.

Ciljani udjeli pali su 8% zbog zarade niže od očekivane, a uprava navodi slabije trendove potrošnje u diskrecijskim kategorijama. Problemi trgovca na malo izazvali su širu zabrinutost oko potrošačke potrošnje.