wall street

Američki indeksi u padu

Autor: Biznis.ba
Američki indeksi u padu
Foto: Unsplash

Dionice su pale u utorak, dok su trgovci pregledavali najnovije izvještaje o prihodima kompanija. Dow Jones Industrial Average izgubio je 324,80 bodova, ili 0,75%, zatvorivši se na 42.740,42.

S&P 500 spao je 0,76% na 5815,26, a Nasdaq Composite 1,01% na 18315,59.

ASML je pao 16% kako su proizvođači čipova zaronili. Izvršni direktor firme upozorio je na "oprez" među kupcima i rekao da je "oporavak postupniji nego što se ranije očekivalo". Nvidia i AMD izgubili su 4,7% odnosno 5,2%. VanEck Semiconductor ETF (SMH) pao je 5,4% što je njegov najgori dan od 3. septembra.

Nadalje, UnitedHealth je pao za 8,1% nakon što je firma smanjila svoje izglede zarade za cijelu godinu. Pad osiguravatelja utjecao je na Dow od 30 dionica.

Do sada je oko 40 kompanija S&P 500 objavilo rezultate za treće tromjesečje. Od toga je 80% nadmašilo očekivanja analitičara, prema FactSet-u.

Wall Street dolazi nakon pobjedničke sesije koja je potaknula S&P 500 i Dow na najviše razine svih vremena. Značajno je da je Dow dodao više od 200 bodova da bi prvi put završio iznad granice od 43.000.

Uprkos padu u utorak, tri glavna prosjeka viša su u odnosu na mjesec i čini se da su na putu da prevladaju historijski nestabilnu sezonu. Ali Terry Sandven, glavni strateg za kapital u U.S. Bank Wealth Management, kaže da dionice još nisu izašle iz šume.

“Teško je biti bolji od ovoga gdje smo sada. Ovo je brzo postalo visoko tržište kupnje, više prodaje sa S&P-om na najvišim razinama svih vremena”, rekao je za CNBC. "Do neke mjere, možda smo dužni za malo povlačenje.", prenosi SEEbiz.

Međutim, snažna sezona zarada u trećem tromjesečju i snažna temeljna pozadina mogli bi održati dionice na sadašnjim razinama do kraja godine. Sandvenov cilj na kraju godine za referentnu vrijednost je 6000, što odgovara povećanju od otprilike 3%.

“Za ulagače u kapital, ovo su najbolja i najgora vremena. Izvedba američkih dionica od početka godine i dalje je izvrsna i široka. Suprotno tome, zid zabrinutosti se nazire kako su procjene povišene, nijanse vezane uz izbore ostaju, globalne napetosti rastu, i tako dalje,” dodao je. “Brojno gledano, ima mnogo toga što bi se moglo svidjeti na tržištu kapitala. Ako pogledate prema kraju godine i kasnije, očekujemo da će volatilnost biti više norma nego iznimka.”