azijska tržišta

Australijski indeksi na rekordnim nivoima

Autor: Biznis.ba
Australijski indeksi na rekordnim nivoima
Foto: Unsplash

Na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu se trgovalo mješovito, a australijski S&P/ASX 200 dosegao je najviši nivo svih vremena.

Indeks je dobio više od 1% nadmašivši prethodni rekord od 8.037,30, jer su rudari zlata Northern Star Resources i Bellevue Gold porasli više od 4,55%, odnosno gotovo 4%. Evolution Mining i Newmont Corporation popeli su se više od 2%.

Japanski Nikkei 225 pao je 0,26%, dok je Topix porastao 0,40% nakon što je istraživanje Reuters Tankana pokazalo porast poslovnog optimizma među velikim japanskim proizvođačima.

Indeks proizvodnje bio je na +11, u odnosu na +6 u prethodnom mjesecu. Međutim, povjerenje među neproizvođačima palo je s +31 na +26.

Jen trenutno iznosi 158,36 u odnosu na američki dolar. Valuta je oslabila na 161,82 prošle srijede prije nego što je sljedećeg dana ojačala na čak 157,41.

Tajvanski ponderirani indeks pao je 0,77% nakon što je izvještaj citirao republikanskog predsjedničkog kandidata SAD-a Donalda Trumpa koji je rekao da bi Tajvan trebao plaćati SAD-u za odbranu.

“Jako dobro poznajem ljude, jako ih poštujem. Uzeli su oko 100% našeg poslovanja s čipovima. Mislim da bi nam Tajvan trebao platiti za odbranu”, rekao je Trump u intervjuu za Bloomberg Businessweek u junu koji je objavljen u utorak.

Tajvanski premijer Cho Jung-tai rekao je da Tajvan želi biti "odgovorniji" za svoju obranu i da stalno povećava potrošnju, izvijestio je Reuters.

Dionice tajvanskog proizvođača čipova TSMC pale su čak 2,36%.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,39%, dok je Kosdaq s malom kapitalizacijom pao za 0,31%.

Hongkonški Hang Seng indeks neznatno je porastao, dok je kineski CSI 300 dobio 0,09 posto.

HSBC Holdings objavio je u srijedu da je imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe, s učinkom od 2. rujna. Elhedery, koji je glavni finansijski direktor firme, zamijenit će Noela Quinna, prenosi SEEbiz.

Dionice banke u Hong Kongu porasle su 0,15% nakon objave.