tržište kapitala

Azijska tržišta: Drugi uzastopni dan rasta

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Drugi uzastopni dan rasta
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta produžila su dobitke u srijedu, prateći referentne vrijednosti Wall Streeta koje su preko noći prekinule trodnevni niz gubitaka.

Dow Jones Industrial Average ojačao je 0,76%, dok je S&P 500 porastao 1,04%. Tehnološki bogat Nasdaq Composite porastao je 1,03% i zatvorio se na 16.366,85.

Raspoloženje je potaknuto oporavkom japanskih dionica u utorak kada je Nikkei 225 zabilježio najbolji dan od oktobra 2008., skokom od 10,2%. U ponedjeljak je indeks pretrpio svoju najgoru sesiju od 1987. zbog straha od recesije, izgubivši 12,4%.

U srijedu je Nikkei porastao iznad 2,8%, dok je japanski Topix dobio preko 4% u nestabilnom trgovanju.

Japanske trgovačke kuće teške kategorije produžile su dobitak na drugi dan, s Marubenijem koji je skočio za 11%, a Softbank Group Corp za 8%. Canon Inc vodeće japanske tehnološke dionice dobivši preko 12%.

U govoru održanom u srijedu, zamjenik guvernera Banke Japana Uchida Shinichi rekao je da "Banka treba zadržati monetarno labavljenje uz trenutnu kamatnu stopu za sada, s tim da su kretanja na finansijskim tržištima i tržištima kapitala u zemlji i inozemstvu izuzetno nestabilna."

Japansko Ministarstvo finansija objavilo je istoga dana da je 29. aprila provelo rekordnu jednodnevnu intervenciju kupnje jena, prodavši 5,92 biliona jena (40,32 milijarde dolara) dolara u borbi protiv pada jena, prenosi SEEbiz. Nadalje je 1. maja prodao 3,87 triliona dolara u vrijednosti od 3,87 biliona jena, pokazuju podaci ministarstva.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu porastao je za više od 1%, dok je CSI 300 u kontinentalnoj Kini porastao za 0,2% nakon što su objavljeni podaci o kineskoj trgovini.

Carinski podaci pokazali su u srijedu da je kineski uvoz u julu rastao brže od očekivanog, dok je rast izvoza bio iznad predviđanja.

Izvoz izražen u američkim dolarima porastao je za 7% u mjesecu u usporedbi s prošlom godinom, promašivši očekivanja ekonomista o porastu od 9,7%. Srpanjski rast također je bio sporiji od junskog rasta od 8,6%.

U međuvremenu, uvoz denominiran u američkim dolarima porastao je za 7,2%, daleko više od predviđanja ekonomista od 3,5%. U junu je uvoz neočekivano pao za 2,3% usred slabe domaće potražnje. Južnokorejski Kospi porastao je preko 2,5%, dok je Kosdaq dobio preko 2,6%.

Samsung Electronics je skočio za oko 4,5% nakon što je Reuters izvijestio da su Samsungovi 8-slojni HBM3E čipovi prošli testove američkog proizvođača čipova Nvidia za upotrebu u svojim procesorima umjetne inteligencije.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,6% tokom trgovanja.