tržište kapitala

Azijska tržišta: Indeksi pali, potrošnja u Japanu iznevjerila očekivanja

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Indeksi pali, potrošnja u Japanu iznevjerila očekivanja
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u petak dok se ulagači pripremaju za ključno izvješće o zapošljavanju iz SAD-a i podatke o potrošnji domaćinstava iz Japana.

Podaci o potrošnji japanskih domaćinstava za juli porasli su za 0,1% u realnom iznosu u odnosu na prethodnu godinu, u usporedbi s rastom od 1,2% koji su očekivali ekonomisti koje je anketirao Reuters, i obratom u usporedbi s padom od 1,4% u juni.

Podaci državnog zavoda za statistiku govore da su prosječni mjesečni izdaci domaćinstava za juli 2024. iznosili 290.931 jena (2.031,35 USD), što je povećanje od 3,3% nominalno u odnosu na prethodnu godinu.

Prosječni mjesečni dohodak domaćinstva iznosio je 694.483 jena u julu, 8,9% više u nominalnim vrijednostima i 5,5% u realnim vrijednostima u odnosu na prethodnu godinu.

Slabi izvještaj o potrošnji moglo bi ograničiti mogućnosti Banke Japana da podigne stope, iako bi to moglo biti neutralizirano snažnim rastom plata od četvrtka.

Japanski Nikkei 225 skliznuo je 0,6%, a široki Topix pao je 0,97% nakon objave podataka.

Matična tvrtka 7-Eleven Seven & i Holdings pala je 1,73%, nakon što je odbila ponudu za preuzimanje od kanadskog operatera trgovina Alimentation Couche-Tard.

Južnokorejski Kospi bio je niži za 0,87%, a Kosdaq pao je za 2,31%.

Nasuprot tome, australski S&P/ASX 200 popeo se za 0,46%.

U Hong Kongu, gradske tržnice bit će zatvorene danas nakon što je opservatorij u Hong Kongu izdao signal tajfuna zbog super tajfuna Yagi.