tržište kapitala

Azijska tržišta: Indeksi pali, teško stradao sektor poluvodiča

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Indeksi pali, teško stradao sektor poluvodiča
Foto: Pexels

Azijsko-pacifička tržišta strmoglavo su pala jer su dionice vezane uz čipove pale nakon izvještaja o strožim izvoznim ograničenjima iz SAD-a i kako su komentari bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa podigli geopolitičke napetosti.

Japanski Nikkei 225 pao je više od 2%, dok je Topix pao 1,13%.

Dionice Tokyo Electrona, koji opskrbljuje Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, pale su za više od 10%, dok su druge dionice povezane s čipovima, poput Advantesta i Organa, pale za više od 5%, odnosno 2%.

Južnokorejski Kospi pao je 1,27%, dok je mali kapital Kosdaq izgubio 1,48%, dok je Samsung Electronics pao 1,5%.

Dionice Taiwan Semiconductor Manufacturing Company — najvećeg svjetskog proizvođača čipova — pale su za više od 3%, povukavši Tajvanski ponderirani indeks niže za 1,7%.

Nasdaq Composite pao je gotovo 2,8% preko noći — zabilježivši svoj najgori dan od decembra 2022.

Tehnološki bogat indeks skliznuo je 2,77% i završio na 17.996,92 budući da su ulagači nastavili davati prednost dionicama osjetljivim na stopu u odnosu na velika tehnološka imena usred optimizma u pogledu mogućih rezova stopa nakon opreza predsjednika Fed-a Jeromea Powella o duljem zadržavanju viših stopa, prenosi SEEbiz.

U Aziji su ulagači vagali najnovije trgovinske podatke Japana.

Japanski izvoz porastao je 5,4% na godišnjem nivou u junu, što je veliki pad u odnosu na 13,5% u maju. Uvoz je prošlog mjeseca porastao 3,2% na godišnjem nivou, što je pad od 9,5% u maju. I izvoz i uvoz nisu ispunili očekivanja Reutersa od 6,4% odnosno 9,3% rasta.

Trgovinska bilanca Japana preokrenula se s deficita od 1,2 triliona jena (7,7 milijardi dolara) u svibnju na suficit od 224 milijarde jena.

Australski S&P/ASX 200 pao je 0,2% nakon što su podaci statističkog ureda pokazali da je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u zemlji porasla 4,1% u junu, za manje od 0,1 postotni bod.

Zaposlenost u Australiji porasla je za oko 50.000 ljudi, a nezaposleni su se povećali za 10.000 ljudi, rekao je Bjorn Jarvis, voditelj statistike rada u Australskom uredu za statistiku, u priopćenju. Stopa učestvovanja porasla je na 66,9%, samo 0,1 postotni bod ispod historijsko visokog nivoa od 67% u novembru prošle godine.

Hongkonški Hang Seng indeks dobio je 0,33%, dok je kineski CSI 300 pao 0,52%.