trgovanje

Azijska tržišta: Indeksi pali zbog razočaravajućeg kineskog BDP-a

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Indeksi pali zbog razočaravajućeg kineskog BDP-a
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u ponedjeljak jer podaci o kineskom BDP-u nisu ispunili očekivanja, dok su ulagači također procijenili utjecaj pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na skupu tokom vikenda.

David Roche, predsjednik Quantum Strategyja, rekao je u bilješci u nedjelju da će Trump pobijediti na predsjedničkim izborima, s povećanom vjerojatnošću da će republikanci pobijediti iu Zastupničkom domu iu Senatu.

U ponedjeljak je kineski zavod za statistiku objavio da je njena ekonomija porasla 4,7% u drugom tromjesečju, što nije očekivano od 5,1% prognoze ankete Reutersa i niže od rasta od 5,3% zabilježenog u prvom tromjesečju.

Maloprodaja u Kini za lipanj također je bila niža od očekivane, porasla je 2% na godišnjem nivou u usporedbi s očekivanjima od 3,3% ekonomista koje je anketirao Reuters. Prodaja je u maju porasla 3,7%.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je 1,12%, predvođen potrošačkim necikličkim dionicama i dionicama nekretnina, dok je CSI 300 u kontinentalnoj Kini pao za 0,15% nakon što su ekonomski podaci bili lošiji od očekivanog, prenosi SEEBiz.

Odvojeno, kineski najviši čelnici okupit će se ove sedmice na dugo očekivanom sastanku poznatom kao Treći plenum, a analitičari očekuju da će se okupljanje usredotočiti na područja kao što su visoke razine duga lokalne samouprave i poticaj za naprednu proizvodnju, umjesto na sektor nekretnina u zemlji. .

Japanska tržišta zatvorena su zbog državnog praznika. Južnokorejski Kospi i Kosdaq s malom kapitalizacijom bili su blizu ravne linije.

Australski S&P/ASX 200 produžio je rast na treći dan zaredom, porastao je za 0,79%, dosegnuvši novi najviši nivo svih vremena. Indeks je bio jedino veće azijsko mjerilo u pozitivnom području.