berza

Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon Powellovih izjava

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon Powellovih izjava
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u srijedu, čak i kad su ključne referentne vrijednosti na Wall Streetu porasle nakon noćašnjih komentara predsjednika američke centralne banke Jeromea Powella.

Powell je signalizirao oprez oko ostavljanja kamatnih stopa na previsokom nivou, rekavši da bi "prekasno ili premalo smanjenje ograničenja politike moglo neopravdano oslabiti ekonomsku aktivnost i zapošljavanje".

U Aziji će ulagači procijeniti podatke o inflaciji iz Kine i Japana, a Kina je objavila svoje podatke o potrošačkim i proizvođačkim cijenama za juni.

Inflacija u Kini za dlaku je nadmašila očekivanja, pri čemu je indeks potrošačkih cijena zabilježio rast od 0,2% u junu, što je manje od rasta od 0,4% koji su očekivali ekonomisti koje je anketirao Reuters i niže od 0,3% u maju.

PPI zemlje pao je 0,8% na godišnjem nivou, u skladu s očekivanjima i blažim padom od 0,8% u odnosu na pad od 1,4% u maju.

Hong Kong Hang Seng indeks porastao je 1,01%, dok je kineski CSI 300 pao 0,4% nakon objave CPI.

Odvojeno, Reuters je izvijestio da najveći kineski osiguravatelj, Ping An Insurance, razmatra izdavanje konvertibilnih obveznica u vrijednosti do 5 milijardi dolara, prema izvorima koji su izravno upoznati s tim pitanjem.

Japanski indeks cijena korporativnih dobara porastao je na 2,9% u junu u odnosu na godinu ranije, u skladu s očekivanjima i bržim penjanjem u usporedbi s revidiranih 2,6% u maju. CGPI mjeri promjene cijena robe kojom se trguje unutar korporativnog sektora.

Japanski Nikkei 225 produžio je dobitak od utorka, uz neznatno povećanje, ali je široki Topix pao za 0,21%.

Južnokorejski Kospi porastao je za 0,13%, dok je Kosdaq s malom kapitalizacijom pao za 0,2%.

U srijedu je Nacionalni sindikat Samsung Electronics, najveći radnički sindikat elektroničkog diva Samsung Electronics, pozvao na štrajk na neodređeno vrijeme, nakon vijesti da će u početku štrajkati od ponedjeljka do srijede.

Dionice Samsung Electronicsa pale su za 0,22% nakon objave.

Zasebno, južnokorejski proizvođač obrane Hanwha Aerospace najavio je narudžbu od 1,38 triliona wona (1 milijardu dolara) iz Rumunije za isporuku haubica K9 toj zemlji.

Australski S&P/ASX 200 pao je za 0,18%.