berza

Azijska tržišta: Kina neočekivano smanjila kamatne stope

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Kina neočekivano smanjila kamatne stope
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta su u ponedjeljak pala, nakon što su se pojavile vijesti da je američki predsjednik Joe Biden odustao od predsjedničke utrke i podržao potpredsjednicu Kamalu Harris kao demokratsku kandidatkinju.

U ponedjeljak je kineska centralna banka neočekivano snizila stope, pri čemu je kratkoročna 7-dnevna obrnuta repo stopa snižena na 1,7% s 1,8%.

Jednogodišnje i petogodišnje glavne stope krediti također su smanjene za po 10 baznih bodova na 3,35% odnosno 3,85%, što je iznenadilo tržišta jer ekonomisti nisu očekivali nikakvu promjenu. Narodna banka Kine također će smanjiti zahtjeve za kolateralom za svoje srednjoročne zajmove od jula. Trenutna stopa MLF-a iznosi 2,5%.

Istraživanje Reutersa prošle sedmice pokazalo je da 64% svih ispitanika očekuje da će i jednogodišnji i petogodišnji LPR ostati nepromijenjeni.

Jednogodišnji LPR služi kao referentna vrijednost za većinu korporativnih kredita, a petogodišnji LPR služi kao referentna stopa za hipoteke.

Hongkonški Hang Seng indeks porastao je 0,8% nakon objave PBOC-a, dok je kineski CSI 300 izgubio 0,72%.

Ulagači će također procijeniti utjecaj velikog globalnog IT prekida krajem prošle sedmice. Strojevi koji pokreću Microsoftov operativni sustav Windows srušili su se u petak zbog greške u ažuriranju koje je izdala tvrtka za kibernetičku sigurnost CrowdStrike, uzrokujući pad njezinih dionica za 11%.

Microsoft je u objavi na blogu tokom vikenda rekao da je to procijenio da je zahvaćeno 8,5 miliona Windows uređaja — ili manje od 1% svih Windows računara..

Ove sedmice ulagači će paziti na podatke o BDP-u iz Južne Koreje i SAD-a, kao i podatke o tvorničkim aktivnostima iz cijele regije. Južna Koreja i SAD će u četvrtak objaviti podatke o BDP-u za drugo tromjesečje, prenosi SEEbiz.

Ostali ekonomski podaci ove sedmice uključuju brojke o inflaciji u SAD-u i Singapuru u petak i utorak.

Tajvanski ponderirani indeks vodio je gubitke u regiji, pavši za 2,7%, povučen industrijskim i tehnološkim dionicama.

Japanski Nikkei 225 pao je 1,11%, dok je široki Topix pao 1%. Ovo je bio prvi put u tri tjedna da je Nikkei pao ispod granice od 40.000.

Južnokorejski Kospi bio je niži za 1,44%, dok je Kosdaq s malom kapitalizacijom zabilježio veći gubitak od 2,52%.

Australski S&P/ASX 200 pao je 0,66%.