mješoviti indeksi

Azijska tržišta: Kineski indeksi odskočili s najnižeg nivoa u šest godina

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Kineski indeksi odskočili s najnižeg nivoa u šest godina
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u petak, budući da su se tržišta kontinentalne Kine oporavila od najniže razine u šest godina, a tržišta Australije blizu najvišeg nivoa u historiji.

U Aziji će ulagači reagirati na podatke o inflaciji u augustu iz Indije kasno u četvrtak, koji su pokazali da je indeks potrošačkih cijena porastao 3,65% na godišnjoj razini, popevši se s najniže razine u pet godina. To je iznad julske revidirane brojke od 3,6% i također je nadmašilo očekivanja od 3,5% ekonomista koje je anketirao Reuters.

Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini neznatno je porastao, skočivši s najniže razine u gotovo šest godina. Indeks je u četvrtak zatvoren na 3.127,47, najnižoj tački od januara 2019.

Nasuprot tome, australski S&P/ASX 200 ojačao je 0,27%, približivši se najvišoj razini svih vremena od 8148,7, prenosi SEEbiz.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,15%, dok je mali kapital Kosdaq pao za 0,23%. Dionice proizvođača čipova Samsung Electronics skliznule su gotovo 3% jer su radnici u indijskoj fabrici navodno stupili u štrajk peti dan zaredom.

Japanski Nikkei 225 pao je 0,74%, dok je široki Topix pao 0,86%.

Jen je u petak ojačao 0,49% u odnosu na američki dolar na 141,1. Valuta je nakratko dotaknula 140,62, svoju najjaču razinu unutar dana od 28. decembra 2023.

Hongkonški Hang Seng indeks ojačao je 0,97%.

Tokom noći u SAD-u, S&P 500 dobio je 0,75%, označavajući četverodnevni pobjednički niz. Dow Jones Industrial Average porastao je 0,58%, dok je Nasdaq Composite zabilježio najveći porast, porastao je 1%.

U četvrtak su zabilježeni posljednji veliki podaci za američka ekonomija prije sastanka Federalnih rezervi sljedeće sedmice, budući da je indeks proizvođačkih cijena u zemlji porastao za 0,2% na mjesečnoj razini, u skladu s očekivanjima Dow Jonesa. Na godišnjoj razini, ukupni PPI porastao je za 1,7%.