berza

Azijska tržišta: Kineski indeksi predvode optimizam

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Kineski indeksi predvode optimizam
Foto: Ilustracija

Kineske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu, potaknute poticajnim mjerama koje je Peking najavio dan ranije.

Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini porastao je 2,13%, potaknut cikličkim potrošačima i industrijom, dok je indeks Hang Seng u Hong Kongu napredovao 2%, predvođen sektorima energije i osnovnih materijala. Indeks nekretnina Hang Seng popeo se 1,8%.

Kineska su tržišta ojačala u utorak nakon što je središnja banka zemlje objavila niz mjera ekonomske potpore, pri čemu je HSI zabilježio svoj najbolji dan u sedam mjeseci, dok je kineski CSI 300 zabilježio najveći jednodnevni rast u više od četiri godine.

U srijedu je PBOC snizio stopu za srednjoročne zajmove na 2%, s 2,3%. Ovo je drugo smanjenje MLF-a u otprilike tri mjeseca, nakon što je centralna banka krajem jula smanjila stope s 2,5% na 2,3%, prenosi SEEbiz.

Offshore juan također je nakratko ojačao na 6,995 u odnosu na američki dolar, probivši razinu od 7,00 prvi put od maja 2023.

Ulagači su u srijedu procijenili brojke inflacije u Australiji, pri čemu je indeks potrošačkih cijena porastao za 2,7% na godišnjoj razini u augustu, u skladu s očekivanjima ekonomista koje je anketirao Reuters i smanjio se u odnosu na rast od 3,5% u julu.

Australski S&P/ASX 200 neznatno je porastao, oporavivši se nakon dva uzastopna dana gubitaka.

Japanski Nikkei 225 porastao je 0,21%, dok je Topix široke baze neznatno pao.

Južnokorejski Kospi bio je gotovo nepromijenjen, dok je Kosdaq s malom kapitalizacijom porastao za 0,2%. Južna Koreja je u srijedu objavila svoj "Korea Value Up Index", s početkom trgovanja u ponedjeljak.

Indeks će se sastojati od 100 kompanija, pri čemu IT i industrijske dionice čine više od 40% indeksa.