izvrsni rezultati

Azijska tržišta: Najbolja sedmica za Hang Seng od 1998.

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Najbolja sedmica za Hang Seng od 1998.
Foto: Ilustracija

Kineska tržišta su postavljena za svoju najbolju sedmicu gotovo 16 godina jer je kopneni CSI 300 spreman za porast od gotovo 15% ove sedmice potaknut najavom i puštanjem mjera ekonomskog poticaja centralne banke.

Zadnji put kada je indeks zabilježio veći sedmični porast bila je sedmuca koja je završila 14. novembra 2008. godine.

Hong Kong Hang Seng indeks postavljen je na sedmični porast od 12,85%, što je najbolja sedmica od februara 1998. prema podacima FactSeta.

U petak je CSI 300 porastao za gotovo 4%, a HSI za 3,5%, budući da je Narodna banka Kine srezala svoju 7-dnevnu obrnutu repo stopu na 1,5% s 1,7%, kao i smanjivši stopu obvezne pričuve finascijskih institucija za 0,5 postotnih bodova.

PBOC je rekao da smanjenje RRR-a ima za cilj pomoći u "stvaranju dobrog monetarnog i finansijskog okruženja za stabilan ekonomski rast Kine i visokokvalitetni razvoj", prema izjavi koju je preveo Google.

Kina je također objavila podatke o industrijskoj dobiti za august, koja je zabilježila pad od 17,8% na godišnjoj razini. Pad je uslijedio nakon porasta od 4,1% na godišnjoj razini u julu, što je najbrži tempo u pet mjeseci, prenosi SEEbiz.

Od početka godine do danas, profit velikih industrijskih firmi porastao je za 0,5% na 4,65 triliona juana (663,47 milijardi USD) u prvih osam mjeseci, u usporedbi s 3,6% u prvih sedam mjeseci.

Budući da su ovi podaci do augusta, ulagači će morati pričekati sljedeću skupinu podataka kako bi procijenili učinke poticajnih mjera od utorka.

Zasebno, oko 11 sati ujutro po šangajskom vremenu, Šangajska berza izvijestila je da ima "neuobičajne i spore transakcije" na aukcijama dionica od otvaranja tržišta u 9:30 ujutro.

Berza je u priopćenju rekla da istražuje probleme.

Ostala azijsko-pacifička tržišta također su većinom porasla u petak, a ulagači također procjenjuju septembarske brojke o inflaciji iz glavnog grada Japana Tokija, koji se naširoko smatra vodećim pokazateljem trendova širom zemlje.

Ukupna stopa inflacije u Tokiju smanjila se na 2,2%, s 2,6% u augustu.

Temeljna stopa inflacije — koja isključuje cijene svježe hrane — u glavnom gradu iznosila je 2%, u skladu s očekivanjima ekonomista koje je anketirao Reuters i niža s 2,4% u augustu.

Japanski Nikkei 225 porastao je 0,81%, dok je široki Topix pao 0,18% nakon što je objavljeno očitavanje CPI-ja.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,21%, dok je mali kapital Kosdaq pao za 0,27%.

Australski S&P/ASX 200 popeo se 0,10%, oko 30 bodova dalje od svoje najviše razine svih vremena od 8246,2.