berza

Azijska tržišta: Nervozna trgovina zbog krize na Bliskom istoku

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Nervozna trgovina zbog krize na Bliskom istoku
Foto: Ilustracija

Tržišta u Aziji i Pacifiku bila su mješovita u ponedjeljak usred eskalacije napetosti na Bliskom istoku s trgovačkim štrajkovima Izraela i Hezbollaha, dok su ulagači procijenili golubinje komentare predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella. 

Reuters je tokom vikenda izvijestio da su izraelske zračne snage pogodile ciljeve Hezbollaha u Libanonu, malo prije nego što je oružana skupina koju podržava Iran lansirala više od 320 raketa prema Izraelu.

Hezbollah je rekao da je to odmazda za izraelsko ubistvo Fuada Shukra, višeg zapovjednika, prošlog mjeseca.

Međutim, skupina je signalizirala da se ne priprema za nove udare, dok je izraelski ministar vanjskih poslova rekao da zemlja ne želi rat punog opsega, dodaje Reuters.

Cijene nafte porasle su nakon štrajkova, pri čemu je Brent nafta porasla za 0,62% na 79,52 USD, a američki West Texas Intermediate za 0,63% na 75,34 USD, prenosi SEEbiz.

U Aziji će ulagači procijeniti srednjoročne kreditne stope kineske centralne banke u ponedjeljak, a singapurske proizvodne brojke za juli.

Japanski Nikkei 225 pao je 1,09%, dok je Topix izgubio 1,13%. Japanski jen ojačao je 0,33% na 143,9, što je njegova najjača razina od rasprodaje dionica 5. augusta.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,24%, a mali kapital Kosdaq za 0,96%.

Australski S&P/ASX 200 ojačao je 0,68%.

Hongkonški Hang Seng indeks porastao je 0,99%, ali je kineski CSI 300 indeks pao 0,15% niže.