burno trgovanje

Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast indeksa

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast indeksa
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta porasla su u burnom trgovanju u četvrtak, dok su ulagači procjenjivali odluku Federalnih rezervi da smanji kamatne stope za pola postotnog boda.

Japanski Nikkei 225 porastao je 2,53%, dok se široki Topix popeo 2,41%. Japanski jen je oslabio 0,68% na 143,24 u odnosu na američki dolar.

Fed je snizio svoju referentnu stopu zaduživanja za pola postotnog boda, dovodeći svoj ciljni raspon na 4,75% do 5%.

U korak s Fedom, Monetarna uprava Hong Konga smanjila je svoju kamatnu stopu za 50 baznih bodova na 5,25%, jer je gradska valuta vezana za dolar.

Hongkonški Hang Seng indeks popeo se 1,81 posto. Dionice developera China Vanke uvrštene na berzu u Hong Kongu porasle su za 8,7%.

Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini bio je viši za 0,8%, predvođen dionicama nekretnina koje su porasle za više od 4,3%.

Južnokorejski blue-chip Kospi porastao je 0,11% nakon što je otvorio rast, dok je mali kapital Kosdaq porastao 0,65%.

Australska nacionalna sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti ostala je stabilna u augustu na 4,2%, prema Australskom uredu za statistiku, u skladu s očekivanjima analitičara koje je anketirao Reuters, dok je povećanje broja zaposlenih od 47 500 premašilo procjene od 25 000 novih radnika.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,68%, dosegnuvši novi rekord, prenosi SEEbiz.

BDP Novog Zelanda za drugo tromjesečje smanjio se za 0,2% u odnosu na prethodno tromjesečje, prema službenim podacima objavljenim u četvrtak ujutro, što je manje od procjena ankete Reutersa o padu od 0,4%.

Banka Japana spremna je započeti dvodnevni sastanak koji završava u petak, na kojem će centralni bankari donijeti odluku o ključnoj kamatnoj stopi, nakon što je centralna banka ranije ove godine ukinula svoj desetljećima dug režim ultraniskih kamatnih stopa.

Tajvanska centralna banka trebala bi u četvrtak donijeti odluku o ključnoj stopi i objaviti svoje revidirane prognoze ekonomskog rasta i inflacije za ovu godinu.

Tajvanski ponderirani indeks porastao je 1,24%.