tržište kapitala

Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodio gubitke

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodio gubitke
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta bila su u padu u srijedu, a japanski Nikkei vodeći je u gubicima u regiji.

Nikkei 225 pao je 1,57% tijekom trgovačke sesije, na putu da produži sedmodnevni gubitnički niz. Široki Topix pao je 1,8%.

Trgovci u Aziji analizirali su ekonomske podatke iz Japana i Južne Koreje. Južna Koreja je izvijestila da je nezaposlenost pala na 2,4% u augustu, što je najniža razina od 1999. godine, kada je započela serija podataka, prema Korejskoj statistici.

Anketa Reuters Tankan, mjesečna anketa koja prati poslovno raspoloženje u Japanu, pokazala je da je poslovno povjerenje u velike proizvođače palo na plus 4 u septembru, najnižu vrijednost u sedam mjeseci, s plus 10 u augustu. Osjećaj za neproizvođače opao je treći mjesec zaredom na plus 23, s plus 24.

Član uprave Bank of Japan Junko Nakagawa rekao je u srijedu da će centralna banka nastaviti podizati kamatne stope ako se ekonomija i inflacija budu kretali u skladu s prognozama banke.

"Kada razmatramo daljnju prilagodbu stepena monetarnog popuštanja, moramo se osvrnuti na razvoj tržišta nakon naše promjene politike u srpnju i pažljivo procijeniti kako promjene na tržištu utječu na našu ekonomiju i izglede za cijene", rekla je.

Japanski jen je ojačao na najvišu razinu od januara u odnosu na američki dolar na 141,68, prenosi SEEbiz.

Ulagači su također ocijenili američku predsjedničku debatu između republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i demokratske potpredsjednice Kamale Harris. Dvojica predsjedničkih kandidata tek se trebaju dogovoriti o drugoj debati, što znači da je događaj mogao biti njihovo jedino sučeljavanje prije dana izbora.

Azijska tržišta "odražavaju smanjenu zabrinutost zbog potencijalnih carina ili sankcija protiv Kine", rekao je Billy Leung, investicijski strateg u Global X ETF-ovima za CNBC, "čini se da rasprava ublažava zabrinutost oko značajnih promjena politike u tim područjima."

Zasebno, Savezna komisija za trgovinu upozorila je japansku maloprodajnu firmu Seven & i da bi mogla istražiti njezin potencijalni dogovor s kanadskom firmomm Alimentation Couche-Tard, izvijestio je Reuters pozivajući se na dva izvora.

Seven & i nedavno je odbio Couch-Tardov prijedlog, djelomično zbog zabrinutosti protiv monopola u SAD-u. Dionice kompanije pale su gotovo 2% u srijedu ujutro.

Glavna firma za proizvodnju čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp objavila je svoje prihode u augustu od 250,87 milijardi novih tajvanskih dolara (7,8 milijardi USD), što je povećanje od 33% na godišnjoj razini uz pad od 2,4% u odnosu na juli.

Dionice firme neznatno su pale nakon objave mjesečnih prihoda.

Južnokorejski Kospi skliznuo je 0,57%, dok je mali kapital Kosdaq porastao 0,57%.

Australski S&P/ASX 200 pao je za 0,43%.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je za 1,4%, a CSI 300 u kontinentalnoj Kini za 0,43%.