indeksi porasli

Azijska tržišta: Nikkei 225 uzletio preko dva posto

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Nikkei 225 uzletio preko dva posto
Foto: Ilustracija

Glavni japanski indeksi snažno su porasli u utorak jer je trgovanje dionicama te zemlje nastavljeno nakon praznika, dok je šire azijsko-pacifičko tržište bilo mješovito.

Japanski referentni indeks Nikkei 225 skočio je preko 3% prije nego što je smanjio rast na 2,81%, probivši razinu od 36.000 po prvi put od 2. augusta. Širi Topix je dobio 2,22%.

Zamah je u velikoj mjeri bio potaknut tehnološkim i finansijskim sektorom zemlje, s Rakuten grupom i Trend Microom
skočivši 8,7% odnosno 7,6%.

Parlament zemlje planira održati posebnu sjednicu sljedeće sedmice na kojoj će raspravljati o prošlomjesečnoj odluci Banke Japana da podigne kamatne stope, izvijestio je Reuters pozivajući se na vladine izvore.

Indeks proizvođačkih cijena u Japanu porastao je 3% u julu u odnosu na godinu ranije, penjući se bržim tempom u usporedbi s 2,9% u junu.

Južnokorejski Kospi pao je 0,17%, dok je mali kapital Kosdaq izgubio 1,58%.

Australski S&P/ASX 200 popeo se 0,10%. Plaće u Australiji porasle su 0,8% u tromjesečju koje je završilo u junu, što je najsporiji tempo od istog tromjesečja prošle godine, u usporedbi s procjenama rasta od 0,9%. Plaće su porasle 4,1% na godišnjoj razini.

Honkoški Hang Seng indeks dobio je 0,10%, dok je kineski CSI 300 pao 0,21%.

U jugoistočnoj Aziji, Singapur je izvijestio da je njegova ekonomija poraslo za 2,9% u drugom tromjesečju u odnosu na godinu prije, u skladu s prethodnom procjenom bruto domaćeg proizvoda objavljenom u srpnju. Ministarstvo trgovine i industrije istaknulo je snagu u sektoru trgovine na veliko, finansija i osiguranja te informacijskog i komunikacijskog sektora, prenosi SEEbiz. Grad-država također je rekao da u 2024. vidi rast BDP-a od 2% do 3%, u odnosu na prethodnu prognozu od 1% do 3%.

Američka su se tržišta tokom noći borila s nestabilnom sesijom dok su se ulagači pripremali za ključne podatke o inflaciji.

S&P 500 zaključio je dan na 5344,39, dok je tehnološki bogat Nasdaq Composite popeo 0,21% na 16780,61, predvođen dionicama Nvidije
skočiti 4%. S druge strane, Dow Jones Industrial Average pao je 140 bodova ili 0,36% na 39.357,01.

Trgovci iščekuju indeks potrošačkih cijena za juli u srijedu, ključni pokazatelj zdravlja američke ekonomije. Ulagači će analizirati podatke kako bi utvrdili da bi Federalne rezerve mogle početi snižavati stope u septembru.