tržište kapitala

Azijska tržišta: Nikkei i Taiex potonuli 4% nakon slabih podataka iz SAD-a

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Nikkei i Taiex potonuli 4% nakon slabih podataka iz SAD-a
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta su u srijedu pala, predvođena japanskim indeksom Nikkei 225 nakon rasprodaje američkih tehnoloških dionica i slabih ekonomskih podataka iz SAD-a koji su potaknuli strahove od recesije.

Japanski Nikkei 225 pao je 4,15%, vodeći gubitke u Aziji, dok je široki Topix pao 2,79%.

Dionice povezane s poluvodičima kao što je Renesas Electronics pao 8%, što ga čini najvećim gubitnikom u indeksu. Tokyo Electron izgubio 7,04%, dok je Advantest pao preko 7,7 posto.

Softbank grupa, koja posjeduje dizajnera čipova Arm, pala je za više od 5,9%. Arm dizajnira čipove za Nvidiju.

Južnokorejski Kospi izgubio je 2,17%, kao i mali kapital Kosdaq, koji je zabilježio gubitak od gotovo 3%.

Čip divovi Samsung Electronics i SK Hynix — oba Nvidijina dobavljača — izgubili su 2,62% odnosno 6,36%.

Tajvanski ponderirani indeks pao je 4,46%, pri čemu je teška firma Taiwan Semiconductor Manufacturing Company pala za 3,56%, a Hon Hai Precision Industry — međunarodno poznata kao Foxconn — pala je za više od 3,51%. Indeks je izgubio čak 5,29% u ranoj trgovini, prije nego što se oporavio na trenutne razine, prenosi SEEbiz. 

Australski S&P/ASX 200 izgubio je gotovo 1,70%, uglavnom povučen padom cijena nafte. BDP zemlje u drugom tromjesečju porastao je za 1% na godišnjoj razini, u skladu s očekivanjima, i 0,2% na tromjesečnoj razini, malo niže od očekivanih 0,3% očekivanih među ekonomistima koje je anketirao Reuters.

Hongkonški Hang Seng indeks zabilježio je najmanji gubitak u regiji, pao je za 1,5%, dok je kineski CSI 300 pao za 0,47%.

Kineske dionice čipova također su pretrpjele određene slabosti unatoč tome što nisu bile povezane s Nvidijinim opskrbnim lancem, s državnom Semiconductor Manufacturing International Corporation koja je pala 1,95%, a Hua Hong Semiconductor 1,06%.

Zasebno, Caixin indeks menadžera nabave za usluge za kolovoz pokazao je da se kineski uslužni sektor širio sporijom stopom u usporedbi sa julom, pri čemu je PMI pao na 51,6 s 52,1.