inflacija usporila

Azijska tržišta se oporavila

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta se oporavila
Foto: Ilustracija


 Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su se oporavila u petak, nakon što su rasprodaje u četvrtak dovele do toga da su neki indeksi u regiji dosegli najnižu razinu u posljednjih nekoliko mjeseci.

U Aziji, trgovci su procijenili julske podatke o inflaciji iz japanskog glavnog grada Tokija, koji se naširoko smatraju vodećim pokazateljem trendova širom zemlje.

Ukupna inflacija u Tokiju blago je usporila na 2,2% u julu s 2,3% u maju, dok je temeljna stopa inflacije - koja isključuje cijene svježe hrane - ostala nepromijenjena na 2,2%, u skladu s očekivanjima.

Takozvana "temeljna" stopa inflacije, koja izdvaja cijene svježe hrane i energije i koju prati Banka Japana, pala je na 1,5% s 1,8%.

Pomno će se promatrati i jen, nakon što je prošle sedmice snažno ojačao u odnosu na dolar. Valutom se trenutno trguje po 153,79 u odnosu na dolar.

Japanski Nikkei 225 trgovao se blizu pozitivne nule, dok je Topix porastao za 0,25%.

Proizvođač čipova Renesas Electronics pao je drugi dan zaredom, pao je u petak preko 6% što je dovelo do gubitka u indeksu. Time je cijena njezine dionice pala na najnižu razinu od aprila.

Renesas je zabilježio pad neto dobiti od 29% u prvoj polovici godine, a Nikkei je izvijestio da je predsjednik Hidetoshi Shibata priznao da je firma "pogrešno procijenila potražnju za industrijskom opremom". Za razliku od većine japanskih kompanija, Renesasova finansijska godina počinje 1. januara.

Rasprodaja u četvrtak rezultirala je brisanjem 760 milijardi jena (4,9 milijardi dolara) iz tržišne kapitalizacije u jednom danu.

Neki japanski proizvođači automobila također su pali, s Nissanom koji je potonuo 3,92% nakon objave loših rezultata za prvo tromjesečje koje je završilo 30. lipnja. Operativna dobit pala je za više od 99% na godišnjoj razini, dok je neto dobit pala za 72,9%.

Odvojeno, Reuters je izvijestio da će Honda zatvoriti fabriku u u Kini i zaustaviti proizvodnju u drugoj fabrici, s namjerom da počne proizvoditi više električnih vozila. Dionice Honde u petak su ojačale za 0,91%.