tržište kapitala

Azijska tržišta: Snažan rast Nikkeija

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Snažan rast Nikkeija
Foto: Unsplash

Azijsko-pacifička tržišta porasla su u ponedjeljak, a japanski Nikkei 225 vodeći je u porastu u regiji nakon što je ključni izvještaj o inflaciji u SAD-u kasno prošlog petka probudilo nade u smanjenje kamatnih stopa.

Indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju u SAD-u za juni porastao je 0,1% na mjesečnoj razini i 2,5% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, u skladu s procjenama ekonomista koje je anketirao Dow Jones.

Nikkei je porastao 2,26%, dok je široki Topix porastao 2,02%. Uspije li Nikkei zadržati svoje dobitke, to bi prekinulo osmodnevni gubitnički niz indeksa. Japanski jen ojačao je 0,18% u odnosu na dolar i trgovao se na 153,44.

Proizvođač automobila Mitsubishi Motors bio je jedan od najvećih dobitnika u Nikkei indeksu, porastao je za više od 6% nakon što je Nikkei Asia izvijestio da će se firma pridružiti savezu Honda-Nissan za standardizaciju softvera u vozilima.

"Povezivanje, čiji članovi prodaju više od 8 miliona vozila širom svijeta, konsolidirati će domaće tržište u dvije sile: Toyota Motor Group i savez Honda-Nissan-Mitsubishi", rekao je Nikkei.

Dionice Eisaia pale su, međutim, 13% nakon što Evropska agencija za lijekove u petak nije odobrila Leqembi lijek ovog proizvođača za Alzheimerovu bolest, što ga čini najvećim zaostatkom među 10 dionica Nikkeija 225 koje su pale usred širokog porasta, prenosi SEEbiz.

U Aziji, vrhunac ove sedmice bit će sastanak Banke Japana o monetarnoj politici koji počinje 30. jula. Anketa Reutersa među ekonomistima očekuje da će središnja banka podići stope za 10 baznih bodova na 0,1%.

U bilješci ING-a stoji da će banka podići stope za 15 baznih bodova i istovremeno smanjiti svoj program kupovine obveznica.

“Vjerujemo da se gospodarstvo vraća na stazu oporavka nakon neočekivanog pada u prvom tromjesečju 2024., a solidan rast plata za maj ako središnja banka ukaže više povjerenja”, napisali su analitičari.

Ostali ključni podaci o inflaciji iz regije uključuju PMI podatke za Kinu iz jula, dok će Australija objaviti svoj najnoviji skup podataka o inflaciji prije sastanka centralne banke o monetarnoj politici 6. augusta.