berza

Azijska tržišta: Težak pad Nikkeija

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Težak pad Nikkeija
Foto: Agencije

Japanski Nikkei 225 produžio je svoj šestodnevni gubitnički niz na 3%, vodeći gubitke među azijskim indeksima jer je regija doživjela široku rasprodaju nakon što je Wall Street pao preko noći.

Nikkei teškaš SoftBank Group zaronio je za 9%, dok je Renesas Electronics predvodio gubitke u indeksu, pad od više od 14%. Širi Topix pao je 2,24%.

Jen je također obilježio četvrti dan zaredom jačanja u odnosu na američki dolar, dosegnuvši najnižu razinu u 11 sedmica od 152,28 u odnosu na američki dolar.

Reuters je izvijestio da se očekuje da će Bank of Japan raspravljati o povećanju kamatnih stopa na svom sastanku o monetarnoj politici sljedeće sedmice 30. i 31. jula, kao i da će iznijeti detalje o planu da prepolovi kupnju obveznica.

Zasebno, panel japanske vlade složio se povećati prosječnu minimalnu platu po satu u zemlji na 1054 jena (6,90 dolara), ili 5%, izvijestio je NHK.

Više plate Banci Japana daju više prostora za razmatranje povećanja stope, budući da se oslanja na "vrli ciklus" rasta cijena i plata.

Ulagači su također procijenili napredak Južne Koreje u BDP-u u drugom tromjesečju, koji je bio malo ispod očekivanja.

BDP Južne Koreje porastao je 2,3% na godišnjoj razini, što je manje od 2,5% koliko su očekivali ekonomisti koje je anketirao Reuters. Na tromjesečnoj osnovi, ekonomija zemlje smanjilo se za 0,2%, u usporedbi s rastom od 0,1% očekivanim u anketi Reutersa i preokretom u odnosu na rast od 1,3% zabilježen u prvom kvartalu.

Južnokorejski Kospi izgubio 1,8%, dok je Kosdaq pao 2,32%. Indeks je povukao teškaš SK Hynix, koji je također pao 6%.

Ovo dolazi u trenutku kada je firma izvijestila o rekordno visokom tromjesečnom prihodu od 16,42 triliona wona (11,85 milijardi dolara) za svoje drugo tromjesečje, što predstavlja rast od 125% u odnosu na prethodnu godinu, prenosi SEEbiz.

Operativna dobit iznosila je 5,47 triliona wona, što je najveća dobit u šest godina. Neto dobit iznosila je 4,12 milijardi wona. Oba su pokazatelja preokrenuta u odnosu na gubitke u istom razdoblju prošle godine.

Hongkonški Hang Seng indeks spao je 1,65%, dok je kineski CSI 300 pao 0,98%.

Kineska centralna banka smanjila je kamatnu stopu na srednjoročne kredite na 2,3% s 2,5%, što je njen najnoviji potez za poticanje ekonomije nakon snižavanja osnovnih kamatnih stopa na kredite u ponedjeljak.

Australski S&P/ASX 200 bio je niži za 0,94%.

Tajvansko tržište bit će zatvoreno drugi dan, dok se otok priprema za tajfun Gaemi.