Tržište

Azijske berze pale na najniži nivo u mjesec dana

Autor: Biznis.ba
Azijske berze pale na najniži nivo u mjesec dana
Ilustracija

Na azijskim su berzama jutros cijene dionica pale na najniži nivo u mjesec dana jer regionalne ekonomije rastu sporo i jer su splasnule špekulacije o agresivnom smanjenju kamata u zapadnim zemljama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu oko 1 posto i skliznuo na najniži nivo u mjesec dana.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,8 i 2,1 posto.

Azijski ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer je rast ekonomija u regiji sporiji nego što se očekivalo.

To se posebno odnosi na kinesku ekonomiju, koja je osim zbog slabosti inozemne i domaće potražnje, pod pritiskom krize na nekretninskom tržištu.

Ulagače su razočarale i jučerašnje poruke nekoliko dužnosnika Evropske centralne banke da je još prerano za smanjenje kamatnih stopa.

Zbog toga su oslabile špekulacije da bi ECB već u martu mogao početi smanjivati cijenu novca.

Ponešto su splasnule i špekulacije o smanjenju kamata američke centralne banke, pa su trenutno terminski indeksi na Wall Streetu u minusu, piše Hina. 

Jučer se na najvećoj svjetskoj berzi nije radilo zbog obilježavanja Dana Martina Luthera Kinga.

Dolar ojačao, cijene nafte stagniraju

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,90 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,40 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 145,05 na 146,05 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0920 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0955 dolara.

Cijene nafte, pak, stagniraju. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,02 posto, na 78,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,39 posto, na 72,35 dolara.