Berza

Azijske berze pale na početku sedmice

Autor: Biznis.ba
Azijske berze pale na početku sedmice
Foto: Agencije

Na azijskim su berzama danas cijene dionica pale, nastavivši negativni niz od prošle sedmice, jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,8 posto, nakon što je prošle sedmice potonuo 2,5 posto.

Jutros su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 2,2 posto. Na berzi u Tokiju danas se zbog praznika ne radi.

Pod najvećim su pritiskom kineske berze. U Hong Kongu su najviše pale cijene dionica u zdravstvenom sektoru, dok je ulagače u Šangaju zabrinula vijest da je bankarski konglomerat Zhongzhi Enterprise Group u petak proglasio bankrot.

Kineske su berze pod pritiskom već dulje vrijeme jer se privreda ne oporavlja tako brzo kako su se ulagači nadali i jer nisu riješeni problemi na tržištu nekretnina.

Krajem prošle godine tržištima su podršku pružale špekulacije da bi američka centraln banka ove godine mogla agresivno smanjiti kamatne stope.

No, izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, objavljeno u petak, pokazalo je da bi se inflacija, a time i kamate mogle zadržati na povišenim razinama duže nego što se očekivalo.

U decembru je, naime, u najvećoj svjetskoj privredi otvoreno 216 hiljada novih radnih mjesta, više nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo.

Prosječna plaća po satu porasla je, pak, za 0,4 posto na mjesečnoj, a 4,1 posto na godišnjoj razini.

U petak je objavljen i izvještaj o rastu inflacije u eurozoni u decembru, što bi moglo značiti da ni Evropska centralna banka neće početi smanjivati kamate tako brzo kako su se ulagači nadali.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon prošlosedmičnog rasta za više od 1 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,38 bodova, dok je u petak navečer iznosio 102,44 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 144,60 na 144,40 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0950 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0940 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio dobitaka od prošle sedmie, kada su porasle više od 2 posto. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 1,19 posto, na 77,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,30 posto, na 72,85 dolara.