Berza

Azijske berze pale treći dan zaredom

Autor: Biznis.ba
Azijske berze pale treći dan zaredom

Na Azijskim su burzama cijene dionica pale treći dan zaredom i zaronile na nove najniže razine u devet mjeseci, jer su ulagači oprezni s obzirom na to da se bliži rok kada bi SAD mogao uvesti carine na uvoz kineskih proizvoda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6.45 u minusu 0,2 posto, zaronivši na novu najnižu razinu u devet mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros u minusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,2 i 1 posto.

Najviše su jutros, kao i prethodnih dana, pale cijene dionica na kineskim tržištima, jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, što bi moglo narušiti rast tih, ali i cjelokupnog globalnog gospodarstva.

Krajem ovoga tjedna, 6. srpnja, Washington bi mogao aktivirati carine od 25 posto na uvoz više od 800 kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga.

Trgovinski rat

Uz to, Washington prijeti i uvođenjem novih carina na druge proizvode u slučaju kineskih protumjera, a prijeti i Europskoj uniji carinama od 20 posto na uvoz automobila.

Analitičari kažu da bi to moglo izazvati trgovinski rat i naštetiti globalnom gospodarstvu.

„Ulagači se plaše da bi, u slučaju da velike zemlje jedna drugoj nametnu carine, trgovanje u svijetu oslabilo. Zbog toga ulagači neko vrijeme moraju biti defanzivni”, kaže Yukino Yamada, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

A nakon jučerašnjeg pada, cijena je nafte na američkom tržištu jutros porasla 0,6 posto, pa se kreće oko 74,60 dolara, kao i jučer u ovo doba.

I na valutnim tržištima jutros vlada oprez, pa tečajevi najvažnijih valuta ne osciliraju značajnije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,45 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,91 bod.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj skliznula s jučerašnjih 110,80 na 110,40 jena.

Dolar je ponešto oslabio i prema europskoj valuti, pa je tečaj eura dosegnuo 1,1665 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1635 dolara.

Biznis.ba