MSCI indeks

Azijske berze porasle, dolar na najnižem nivou

Autor: Biznis.ba
Azijske berze porasle, dolar na najnižem nivou
Azijska berza / Ilustracija

Na azijskim su berzama danas cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara u odnosu na košaricu valuta pala na novi najniži nivo u pet mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.6 posto, pa je dosegnuo najviši nivo od augusta.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0.4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0.7 i 2.7 posto.

Rast cijena dionica uglavnom se zahvaljuje "uljepšavanju" portfelja na kraju godine, s obzirom na to da nema značajnijih vijesti koje bi potaknule tržišta.

Najviše je, više od 2.5 posto, jutros skočio Hang Seng indeks, no i dalje je najveći gubitnik u regiji u ovoj godini, sa padom od oko 16 posto.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala na novi najniži nivo u pet mjeseci jer bi Fed uskoro mogao početi smanjivati kamate.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100.80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101.55 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa jučerašnjih 142.65 na 141.50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1.1115 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1035 dolara.

Dolarov indeks na putu je gubitka u ovoj godini od oko 2.6 posto, nakon što je u prethodne dvije godine snažno porastao, zahvaljujući agresivnom povećanju kamata Feda.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg pada od oko 2 posto. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.20 posto, na 79.80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.08 posto, na 74.15 dolara.