Porasla vrijednost dolara

Azijske berze prate pad Wall Streeta

Autor: Biznis.ba
Azijske berze prate pad Wall Streeta
Azijske berze / Ilustracija

Danas su na azijskim su tržištima berzovni indeksi pali, kao i na Wall Streetu dan prije, što je ponajviše posljedica pritiska na dionice tehnoloških kompanija, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u minusu 1.1 posto, oslabivši drugi dan zaredom. Pritom su cijene dionica u Shanghaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0.2 i 2.1 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi, prenosi HINA.

Najviše su jutros pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, i to korejskih i tajvanskih dobavljača čipova Appleu.

Jučer je, naime, cijena dionice Applea potonula gotovo 4 posto, nakon što su analitičari Barclaysa smanjili preporuku za tu dionicu zbog slabije prodaje iPhonea.

Tako azijske berze prate jučerašnji pad Wall Streeta. Doduše, Dow Jones ojačao je 0.1 posto, no S&P 500 pao je 0.6, a Nasdaq indeks 1.6 posto.

Osim dionici Applea, jučer su značajno pale i cijene dionica nekoliko drugih tehnoloških divova, kao što su Nvidia, Advanced Micro Devices, Alphabet i Microsoft.

U prošloj je godini upravo rast cijena u tehnološkom sektoru najviše zaslužan za skok S&P 500 indeksa za 24, a Nasdaqa za 43 posto.

To se zahvaljuje postepenom popuštanju inflacije i usporavanju rasta privrede. Zbog toga je američka centralna banka najvjerovatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa ove godine slijedi smanjenje kamata.

Stoga će u fokusu ulagača ove sedmice biti objava zapisnika sa posljednje sjednice čelnika Feda u decembru, koji bi mogao dati detaljnije smjernice po pitanju monetarne politike.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji oko 70 posto izgleda da će Fed početi smanjivati kamatne stope već u martu.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102.15 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101.43 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 141.20 na 141.95 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0950 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1035 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0.25 posto, na 75.70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.27 posto, na 70.20 dolara.