izvještaj

Azijski indeks Hang Seng porastao više od 3%

Autor: Biznis.ba
Azijski indeks Hang Seng porastao više od 3%
Foto: Arhiv

Indeks Hang Seng u Hong Kongu porastao je u utorak za više od 3%, vođen potrošačkim necikličkim dionicama i vodećim rastom u Aziji jer je Peking najavio niz mjera ublažavanja politike u rijetkom brifingu guvernera centralne banke Pana Gongshenga.

Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini porastao je 2,4% nakon odluke, također potaknut necikličkim potrošačkim cijenama.

PBOC će smanjiti omjer obvezne pričuve za banke za 50 baznih bodova, iako nije naveo konkretan vremenski okvir. Također je najavio da će smanjiti sedmodnevnu stopu povratne kupnje s 1,7% na 1,5%.

Pan je također rekao da bi vlasti mogle smanjiti osnovnu kamatnu stopu za 0,2 do 0,25 postotnih bodova, ne precizirajući je li mislio na godinu ili pet godina. Jednogodišnji LPR trenutno iznosi 3,35%, a petogodišnji LPR 3,85%.

Ostale mjere također uključuju smanjenje predujma za druge domove, kao i 1 trilion juana (141,78 milijardi dolara) dugoročnih sredstava.

Winnie Wu, kineski strateg u Bank of America, opisao je potez na CNBC-jevom “Street Signs Asia” kao “veliki prasak za jačanje povjerenja investitora u tržište”, prenosi SEEbiz.

Kratkoročno gledano, oni imaju pozitivan pogled na sektore poput bankarstva i osiguranja, ali Wu je dodao da će za oporavak domaće potrošnje trebati više vremena. Rekla je da je potrebno više od fiskalne politike i strukturne reforme kako bi rast tržišta bio održiv.

Australska centralna banka zadržala je referentnu kamatnu stopu na 4,35%, u skladu s očekivanjima ekonomista koje je anketirao Reuters.

Commonwealth Bank of Australia rekla je u bilješci prošle sedmice da je protok ekonomskih podataka od posljednjeg sastanka "ili blaži ili u skladu s očekivanjima RBA". Kao takav, CBA očekuje nešto manje oštru izjavu, ali ne vidi značajnu promjenu u jeziku ili tonu.

Australski S&P/ASX 200 pao je 0,19% nakon odluke.

Japanski Nikkei 225 bio je viši za 0,71%, dok je Topix dobio 0,66% jer su se japanska tržišta vratila s odmora. Ovo je prvi put da je Nikkei prešao granicu od 38.000 od 3. rujna.

Južnokorejski Kospi porastao je za 0,5%, dok je mali kapital Kosdaq porastao za 1,31%.