tržište kapitala

Azijski indeksi mješoviti

Autor: Biznis.ba
Azijski indeksi mješoviti
Foto: Pexels

Azijsko-pacifičke dionice bile su mješovite u petak jer su ulagači gledali ekonomske podatke iz Kine i analizirali podatke o platama u Japanu, a tržišta također procjenjuju smanjenje stope Evropske centralne banke.

Kineski izvoz u maju nadmašio je očekivanja, popevši se za 7,6% u odnosu na 6% koliko je očekivala Reutersova anketa među ekonomistima i znatno više od porasta od 1,5% zabilježenog u aprilu. Uvoz je porastao za 1,8% na godišnjem nivou, ispod očekivanih 4,2% u anketi Reutersa.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu poništio je raniji dobitak i pao 0,63% nakon objave podataka o trgovini, dok je kineski CSI 300 zabilježio veći gubitak od 0,73%

Japan je objavio podatke o potrošnji domaćinstva za april - ključnu metriku za procjenu je li u tijeku očekivani "vrli ciklus" rasta plata i cijena Banke Japana.

Prosječna mjesečna potrošnja po domaćinstvu u aprilu iznosila je 313.300 jena, što je povećanje od 3,4% nominalno i povećanje od 0,5% realno. To je označilo prvi porast stvarne potrošnje domaćinstava od februara 2023., prenosi SEEbiz.

Plata za april ključna je za praćenje jer povećanja plata obično stupaju na snagu tokom ovog mjeseca, koji označava početak finansijskih godina japanskih kompanija.

Japanski Nikkei 225 skliznuo je 0,11%, dok je široki Topix neznatno pao.

Južnokorejski Kospi porastao je 0,84% jer su se ulagači vratili s državnog praznika, dok je mali kapital Kosdaq ojačao 1,31%.

Australski S&P/ASX 200 porastao je za 0,41%.