tržišta

Azijski indeksi mješoviti

Autor: Biznis.ba
Azijski indeksi mješoviti
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta započela su drugu polovicu godine mješovito jer su ulagači procjenjivali podatke o poslovnoj aktivnosti iz juna iz Kine, kao i očitanja poslovnog povjerenja u Japanu.

Kina je za vikend objavila svoje službene PMI brojke, s proizvodnim PMI-jem od 49,5, nepromijenjenim u odnosu na maj, što je drugi mjesec zaredom u području smanjenja.

Međutim, privatno istraživanje o proizvodnim aktivnostima odstupilo je od službenih brojki, pokazujući najoštrije poboljšanje uslova poslovanja u posljednje tri godine. S&P Caixin PMI popeo se na 51,8 u junu u poređenju s 51,7 u maju.

Japan je u ponedjeljak revidirao svoje smanjenje BDP-a u prvom tromjesečju na 2,9% na godišnjem nivoi, s 1,8% koliko je ranije objavljeno. Podaci o BDP-u za treće i četvrto tromjesečje 2023. također su revidirani naniže.

U tehničkoj bilješci, ured državne vlade rekao je da je do revizije došlo zbog podataka o novim građevinskim ulaganjima, prenosi SEEbiz.

Japanski Nikkei 225 porastao je 0,26% na 3-mjesečni maksimum, dok je široki Topix porastao 0,49%.

Povjerenje među velikim japanskim proizvođačima poboljšalo se u drugom kvartalu, s istraživanjem Bank of Japan Tankan na +13 u usporedbi s +11 u prvom kvartalu. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su da će biti na +12.

Raspoloženje neproizvođača iznosilo je +33, što je u skladu s tržišnim prognozama i pad s +34 u prethodnom kvartalu. Ovo je također bio prvi put u četiri godine da se pogoršalo povjerenje među neproizvođačima.

Južnokorejski Kospi bio je nepromijenjen, ali je Kosdaq s malom kapitalizacijom porastao za 0,76%. U zemlji se fabrička aktivnost proširila najbržim tempom od februara 2022., s proizvodnim PMI-jem u junu na 52,0 s 51,6.

Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini neznatno je pao, a australski S&P/ASX 200 pao je za 0,23%.

Tržišta u Hong Kongu zatvorena su u ponedjeljak zbog državnog praznika.