tržišta

Azijski indeksi nakon Powellovih izjava

Autor: Biznis.ba
Azijski indeksi nakon Powellovih izjava
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su porasla u srijedu, nakon što je predsjednik američke centralne banke Jerome Powell primijetio da postoji napredak u obuzdavanju inflacije, dok su ulagači također procijenjivali niz podataka iz regije.

Banka au Jibun izvijestila je da je japanski kompozitni indeks menadžera nabave pao na 49,7 u junu, oštro niže s 52,6 u prethodnom mjesecu. To signalizira smanjenje aktivnosti japanskog privatnog sektora po prvi put u sedam mjeseci.

Banka je napomenula da je neznatno smanjenje uslužnih aktivnosti, prvi pad od augusta 2022., nadmašilo marginalni porast proizvodne proizvodnje za ovaj mjesec.

Zasebno, Caixin indeks menadžera nabave za usluge pokazao je da se kineski uslužni sektor proširio 18. uzastopni mjesec, iako je bio najsporijim tempom od oktobra 2023. PMI je u lipnju iznosio 51,2, što je pad s 54,0 mjesec dana prije.

Trgovci u Aziji također će procijeniti podatke o poslovnoj aktivnosti za juni iz Indije, koji će biti objavljeni kasnije tokom dana, prenosi SEEbiz.

Japanski Nikkei 225 porastao je 1,2% produživši svoj niz iznad granice od 40.000, dok je široki Topix dobio 0,4%.

Južnokorejski Kospi porastao je 0,34 posto, dok je Kosdaq indeks porastao 0,52 posto.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,24%.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu porastao je 1,12% u ranoj trgovini, potaknut dionicama nekretnina. Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini blago je pao za 0,18%.

Kineski tehnološki div Alibaba objavio je u utorak da je otkupio ukupno 613 miliona svojih redovnih dionica za ukupno 5,8 milijardi dolara u tromjesečju zaključno s junom. Dionice kompanije u srijedu su porasle za 1,7%.

Indijski BSE Sensex nakratko je prešao granicu od 80.000, dosegnuvši najvišu vrijednost svih vremena. Nifty 50 također je dosegao rekord svih vremena od 24.307,25.