tržište kapitala

Azijski indeksi: Nikkei na novom vrhu

Autor: Biznis.ba
Azijski indeksi: Nikkei na novom vrhu
Foto: Ilustracija

Japanske dionice dostigle su nove vrhunce s Nikkeijem koji je porastao za više od 2%, a azijsko-pacifička tržišta rastu.

Azijsko-pacifička tržišta bila su u porastu u utorak, nakon S&P 500 a Nasdaq Composite zatvorio je na rekordno visokim nivoima tokom noći, s japanskim Nikkeijem i Topixom koji su dosegli nove najviše nivoe.

Nikkei 225 porastao je 2,36% na 41.745,64, dostigavši novi vrh, dok je široki Topix također dodao 1,34% i dostigao nove vrhunce na 2.906.

Južnokorejski Kospi porastao je za 0,23% jer su dionice teškog Samsung Electronicsa ojačale za 0,11%, iako je najveći sindikat firme nastavio svoj trodnevni štrajk tražeći bolju platu. Hyundai je s druge strane postigao privremeni dogovor o platama sa svojim sindikatom, čime je izbjegnut štrajk. Dionice Hyundaija pale su 3,53 posto.

Hongkonški Hang Seng indeks porastao je za 0,1%, dok je CSI 300 porastao za 0,68%.

Kineski div za električna vozila BYD namjerava uložiti milijardu dolara u Tursku za otvaranje fabrike s godišnjim kapacitetom od 150.000 vozila, izjavio je u ponedjeljak turski ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir.

"Postrojenje, za koje je planirano da počne s proizvodnjom krajem 2026., izravno će zaposliti do 5000 ljudi", rekao je na platformi društvenih medija X. Prošle je sedmice Evropska unija podigla carine na električna vozila uvezena iz Kine.

Australski S&P/ASX 200 dodao je 0,83%, iako je raspoloženje potrošača u zemlji za srpanj palo za 1,1% u usporedbi s porastom od 1,7% u prethodnom mjesecu, prenosi SEEbiz. Poslovno povjerenje Australije poraslo je za 6 bodova na +4, prema Nacionalnoj australiskoj banci.

"Poslovno povjerenje je relativno oštro poraslo u mjesecu i sada se vratilo u pozitivno područje i na najvišem nivou od početka 2023.", rekao je NAB-ov voditelj australijske ekonomije, Gareth Spence.

Ulagači također očekuju nadolazeću objavu indeksa potrošačkih cijena u SAD-u u četvrtak radi nagovještaja o odluci Federalnih rezervi o kamatnoj stopi. U međuvremenu, kineski podaci o inflaciji u srijedu pružit će uvid u stanje ekonomskog oporavka zemlje.

Tokom noći u SAD-u S&P 500 i Nasdaq zaključili su na rekordno visokim nivoima. Zarade nekih velikih finansijskih divova i potrošačkih firmi također su ove sedmice na promatranim listama trgovaca.