tržište kapitala

Azijski indeksi pali, na udaru kineski proizvođači električnih automobila

Autor: Biznis.ba
Azijski indeksi pali, na udaru kineski proizvođači električnih automobila
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta pala su u srijedu jer su trgovci procijenili julske podatke o poslovnoj aktivnosti iz Japana i Australije te tehnološke zarade iz SAD-a.

Tehnološki sektor i proizvođači električnih automobila uvelike su pali u regiji nakon slabašnih rezultata Tesle.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je 0,7%, poništivši raniji dobitak, dok je kineski CSI 300 skliznuo 0,1%. EV dionice Nio i Li Auto pao 4% dok je Xpeng izgubio preko 3%.

Tajvanska Hon Hai Precision Industry — međunarodno poznata kao Foxconn — uložit će milijardu juana (138 miliona dolara) u novo poslovno sjedište u Kini, izvijestio je Reuters. Trgovanje u Tajvanu obustavljeno je zbog tajfuna.

Japanski Nikkei 225 pao je 1,09%, povučen dionicama komunalnih usluga i nekretnina, dok je široki Topix pao 1,19%. Brzi podaci banke au Jibun pokazali su da se poslovna aktivnost u zemlji vratila na put rasta.

Japanski kompozitni indeks menadžera nabave za juli iznosio je 52,6, u odnosu na 49,7 u junu. To je bio "indikator solidnog rasta" među firmama japanskog privatnog sektora, navodi se u izvještaju.

Kasno u utorak, proizvođač automobila Toyota je rekao da će otkupiti 806,85 milijardi jena (5,17 milijardi dolara) svojih dionica od velikih japanskih banaka i osiguravatelja, uključujući Tokio Marine, Mitsubishi UFJ Financial Group i Sumitomo Mitsui Financial Group.

Firmaje priopćila da je to dio “tekućih napora da se smanji unakrsno vlasništvo dionica kako bi se izgradila vitka bilanca. Dionice Toyote porasle su 0,13 posto.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,37%, dok je Kosdaq s malom kapitalizacijom porastao za 0,44%.

Teški Samsung Electronics pao je 1,91%. Južnokorejska elektronička firma još uvijek se bori sa štrajkom svog najvećeg radničkog sindikata, a razgovori u utorak nisu dali rezultate, prema Nacionalnom sindikatu Samsung Electronics, koji ima oko 30.000 članova, prenosi SEEbiz.

Odvojeno, Reuters je izvijestio da je gigant čipova Nvidia odobrio Samsung čipove za upotrebu u procesoru za kinesko tržište.

Australski S&P/ASX 200 skliznuo je 0,12%, nakon što je u zemlji zabilježen sporiji rast aktivnosti privatnog sektora u julu, pri čemu je kompozitni indeks menadžera nabave pao na šestomjesečni minimum od 50,2 u usporedbi s 50,7 u junu, prema podacima Juno banka.