tržište

Azijski indeksi pali

Autor: Biznis.ba
Azijski indeksi pali
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta otvorila su se s padom u četvrtak, jer je japanski jen kasno u srijedu oslabio na gotovo 38-godišnju nisku vrijednost, dosegnuvši 160,82 u odnosu na američki dolar, prema podacima FactSeta.

Jen je posljednji put probio nivo od 160 u odnosu na dolar prije dva mjeseca, što je natjeralo japansku vladu da ga podrži u prvoj valutnoj intervenciji u zemlji od 2022.

Ministar finansija Shunichi Suzuki rekao je u četvrtak da je zemlja "duboko zabrinuta zbog utjecaja kursa na ekonomiju", izvijestio je Reuters.

Japanski međugodišnji rast maloprodaje u maju iznosio je 3%, što je više od tržišne prognoze od 2%, prema anketi Reutersa među ekonomistima. To je u usporedbi s revidiranim rastom od 2% u aprilu.

Kineska industrijska dobit porasla je 3,4 posto na godišnjem nivou od januara do maja, dostignuvši 2,75 triliona kineskih juana (378,41 milion dolara), službeni su podaci objavljeni u četvrtak, prenosi SEEbiz. Industrijska dobit zemlje za prva četiri mjeseca ove godine je porasla.

Japanski Nikkei 225 pao je 1%, dok je široki Topix izgubio 0,5%.

Zasebno, hongkonški Hang Seng indeks donio je gubitke u regiji i pao za više od 2%, povučen potrošačkim necikličkim dionicama. Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini bio je niži za 0,41%.

Južnokorejski Kospi pao je za 0,48%, dok je Kosdaq s malom kapitalizacijom pao za 0,37%.

Australski S&P/ASX 200 smanjio je ranije gubitke na 0,85%.