tržište kapitala

Azijski indeksi porasli na početku sedmice

Autor: Biznis.ba
Azijski indeksi porasli na početku sedmice
Foto: Ilustracija

Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.

Ulagači su, u međuvremenu, čekali odluku o kamatnim stopama australske centralne banke u utorak i podatke o kineskoj trgovini u aprilu u četvrtak.

ING je u bilješci prošle sedmice rekao da je sastanak RBA "vrijedan pažljivog praćenja", dodajući da nedavni podaci o inflaciji iz Australije pokazuju da se rast cijena počeo ubrzavati.

Međutim, analitičari su rekli da su australski podaci o inflaciji bolji nego što su očekivali, te da je u poređenju sa SAD-om, gospodarstvo zemlje više usporilo uz značajno omekšavanje tržišta rada. Zbog toga ne predviđaju promjenu stope RBA od 4,35%, prenosi SEEbiz.

U ponedjeljak će S&P Global objaviti očitanja kompozitnog indeksa menadžera nabave za Hong Kong, dok će očitanja PMI-ja usluga biti objavljena za kontinentalnu Kinu i Indiju.

Tržišta Japana i Južne Koreje zatvorena su zbog državnog praznika.

Australski S&P/ASX 200 porastao za 0,58%, na ritmu rasta treći uzastopni dan.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu ostao je nepromijenjen, dok je CSI 300 u kontinentalnoj Kini porastao 1,30% jer su se trgovci vratili s praznika rada.