berza

Azijski indeksi porasli na početku sedmice

Autor: Biznis.ba
Azijski indeksi porasli na početku sedmice
Foto: Arhiv


Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su bila u porastu u ponedjeljak jer su ulagači razmatrali odluke o monetarnoj politici iz Japana i Kine, kao i oštro smanjenje stope američke centralne banke prošle sedmice.

Podaci prošlog petka pokazali su da je stopa nezaposlenosti mladih u Kini porasla drugi mjesec zaredom na najvišu razinu ove godine, prema Nacionalnom uredu za statistiku, dok se tržište rada hladi usred slabljenja ekonomije.

Uprkos sve većim pozivima na niže kamatne stope, Narodna banka Kine neočekivano je u petak ostavila svoju ključnu referentnu stopu na čekanju.

Kineska centralna banka opskrbila je 234,6 milijardi juana (33,29 milijardi dolara) bankarskom sistemu kroz operacije na otvorenom tržištu, navodi se u priopćenju od ponedjeljka, u pokušaju "održavanja razumno dovoljne likvidnosti u bankarskom sistemu na kraju tromjesečja". Također je smanjio 14-dnevnu obrnutu repo stopu na 1,85% sa 1,95% postavljenu u prethodnoj operaciji finansiranja u februaru.

Odvojeno, SAD navodno razmišlja o zabrani uvoza i prodaje automobila iz Kine koji nose softver i hardver za komunikaciju ili sisteme za autonomnu vožnju.

Banka Japana također je u petak zadržala svoju referentnu kamatnu stopu na oko 0,25%. Japanske vlasti pomno su pratile tržišta tražeći znakove bilo kakve obnove yena carry trade-a što bi moglo povećati volatilnost tržišta, rekao je glavni japanski valutni diplomat Atsushi Mimura.

Tržišta u Japanu bila su zatvorena u ponedjeljak zbog državnog praznika, ali terminski ugovori vezani za Nikkei 225 u Chicagu trgovali su se na 38.530, u usporedbi s indeksom od petka na zatvaranju od 37.723,91, prenosi SEEbiz.

Japanski jen blago je oslabio na 144,37.

Australska centralna banka u ponedjeljak započinje svoj dvodnevni politički sastanak, na kojem će čelnici centralne banke u utorak odlučiti o smjeru monetarne politike zemlje.

Singapur bi trebao objaviti svoj indeks potrošačkih cijena za august, pri čemu se procjenjuje da je temeljni CPI porastao 2,6% na godišnjoj razini, prema anketi Reutersa, u usporedbi s 2,5% u julu. Očekuje se da će se ukupni međugodišnji CPI smanjiti na 2,15%, u usporedbi s 2,40% prethodnog mjeseca.

Australski S&P/ASX 200 pao je 0,47%.

U Južnoj Koreji, Kospi je dobio 0,33% preokrenuvši kurs od nižeg otvaranja, dok je Kosdaq porastao 1,16%.

Hongkonški Hang Seng indeks porastao je za 0,76 posto, dok je kineski CSI 300 porastao za 0,65 posto.

Tajvanski ponderirani indeks porastao je za 0,41%.

Tri glavna američka indeksa prošle su sedmice zabilježila sedmične dobitke, pri čemu je S&P 500 napredovao 1,36% i označio svoju petu pozitivnu sedmicu u proteklih šest sedmica. Dow Jones Industrial Average zaključio je tjedan s rastom od 1,62%, dok je tehnološki bogat Nasdaq Composite dodao 1,49 posto.

U petak je Dow zaključio na rekordnoj visini, dobitkom od 0,09% tijekom dana na 42.063,36. S&P 500 se povukao za 0,19%, završivši na 5.702,55, dok je Nasdaq Composite pao za 0,36% na 17.948,32.