S&p i nasdaq

Američki indeksi postigli novi rekord

Autor: Biznis.ba
Američki indeksi postigli novi rekord
Foto: Wall Street

Američki indeksi porasli su u utorak, a S&P 500 i Nasdaq Composite zatvorili su na novim rekordima, dok su ulagači gledali prema Nvidijinom izvještaju o zaradi u srijedu.

Nasdaq Composite porastao je 0,22% na 16.832,62. Dow Jones Industrial Average zatvorio je 0,17% više na 39.872,99. S&P 500 dodao je 0,25% na 5321,41.

Dionice Nvidije porasle su za 0,6% prije izvještaja o zaradi koje će se dogoditi u srijedu nakon zatvaranja tržišta. Analitičari očekuju da će poluvodički div objaviti još jednu snažnu seriju rezultata. Dionice su porasle za oko 92% samo u 2024., a u proteklih 12 mjeseci porasle su za 205,1%. Dionice su bile u središtu tržišnog uspona uglavnom vođenog entuzijazmom da će umjetna inteligencija povećati korporativnu dobit.

Pozicioniranje ulagača u Nvidijine dionice trenutno je vrlo teško, istaknuo je Matt Rowe, voditelj strategija unakrsne imovine u Nomura Private Capitalu. "Ljudi ne žele propustiti učestvovanje u skoku ako izađu s dobrim brojevima."

"Ali naličje medalje je da ako nije uzbudljivo i nema konstruktivnih povratnih informacija koje podupiru ideju kontinuiranog širenja, onda bi se ovo moglo rasprodati vrlo teško, vrlo brzo", rekao je Rowe.

Trgovci opcijama računaju na to da će Nvidijine dionice skočiti čak 9% gore ili dolje kao reakcija na najnoviju zaradu proizvođača čipova.

Dionice Palo Alto Networksa pale su u utorak za 3,7%. Iako je nadmašila očekivanja za obje linije u trećem fiskalnom tromjesečju, firma za kibernetičku sigurnost dala je smjernice za tekuće tromjesečje koje su bile samo u skladu s konsenzusnim prognozama analitičara koje je anketirao LSEG.

Ti potezi dolaze nakon mješovitog dana na Wall Streetu. Nasdaq je zabio unutardnevne rekorde i rekorde pri zatvaranju, dok je Dow pao zbog oštrog pada JPMorgana.

Trgovci sada usmjeravaju pažnju na komentare dužnosnika Federalnih rezervi. Guverner Feda Christopher Waller rekao je da želi vidjeti "nekoliko mjeseci" podataka o inflaciji koji podržavaju prije snižavanja stopa, prenosi SEEbiz.

Tržište je "odbacilo" nekoliko komponenti inflacije usred nekih zabrinjavajućih podataka o potrošačima, prema Roweu.

“Što se tiče volatilnosti, tržište procjenjuje nulti poremećaj kao da je gotovo zajamčeno da će se tržište nastaviti polagano kretati prema gore, ali svejedno gore. I izgleda kao da je sve čisto", rekao je Rowe. Međutim, dodao je, “Tržišta se cijene za savršenstvo u nesavršenom svijetu. A tamo se događa puno stvari koje bi mogle poremetiti ovu tihu priču.”